Π. Νικολάου: Τα ψηλά επιτόκια σημαίνουν ψηλούς κινδύνους-Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας

Η ανθεκτικότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Πανίκος Νικολάου, μιλώντας ενώπιον του 1ου ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου(ΚΤΚ), υπό τον τίτλο «Ο ρόλος της Νομισματικής Πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων», που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

"Οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν τις εργασίες τους, συρρικνώσαμε τους ισολογισμούς μας, μειώσαμε πολύ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά μας, βελτιώνεται σημαντικά η ρευστότητα, καθώς και η κεφαλαιακή επάρκεια. Επικεντρωθήκαμε κυρίως στην αποκοπή των ανοιγμάτων στο εξωτερικό.

Η κερδοφορία βελτιώνεται, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ξεκλειδώνουν την αξία των μεγάλων και σταθερών ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων», ενώ οι προβλέψεις μειώνονται ως αποτέλεσμα της καλύτερης ποιότητας χαρτοφυλακίου, είπε.

Ο λόγος κόστους προς έσοδα έχει μειωθεί, αλλά κατά μέσο όρο παραμένει σχετικά υψηλός, επισήμανε, σημειώνοντας ότι η υψηλή κερδοφορία οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, χαμηλότερο κόστος και βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, κάτι που βοηθά στην απορρόφηση τυχόν μελλοντικών κινδύνων.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι ποιότητας των δανείων μετριάζονται από τη σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, τη χαμηλή ανεργία και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Ο δείκτης ΜΕΔ της χώρας ήταν 9% τον Απρίλιο, αλλά τα μισά από αυτά έχουν αναδιαρθρωθεί και ο δείκτης κάλυψης είναι 54%, που είναι σχετικά υψηλός, σημείωσε.

Το ενεργό ιδιωτικό χρέος είναι μόλις 21 δισ. ευρώ, ίσο με το 72% του ΑΕΠ, είπε, το οποίο είναι το χαμηλότερο που υπήρξε ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, αυτό μειώνει τα τρωτά σημεία του συστήματος και ενισχύει την ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος είναι στο ψηλότερο σημείο που ήταν ποτέ με το Tier 1 να φτάνει σχεδόν το 20% τον Δεκέμβριο 2020.

"Λειτουργούμε σε μια αγορά με μεγάλη ρευστότητα. Οι καταθέσεις είναι €52 δισ., από τις οποίες €42,5 είναι τοπικές. Αν το συγκρίνουμε αυτό με τα δάνεια, έχουμε διπλάσιες καταθέσεις από δάνεια".

Ο κ. Νικολάου σημείωσε επίσης ότι την Τρίτη ο Moody's αναβάθμισε κάποιες τράπεζες στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια.

Αναφερόμενος σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, είπε ότι τα ψηλά επιτόκια σημαίνουν ψηλούς κινδύνους. "Χρειάζεται να κατανοήσουμε τα τρωτά μας σημεία. Είμαι αισιόδοξος, επειδή υπάρχουν δείκτες που δείχνουν προς μια πιο θετική προοπτική", είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για καθοδικούς κινδύνους. Δεν είμαστε στο τέλος της κρίσης, η αβεβαιότητα είναι σε ψηλό σημείο".

Ερωτηθείς για το τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες σχετικά με τη μεγάλη διαφορά καταθετικών-δανειστικών επιτοκίων, σημείωσε ότι τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο που ανεβαίνει αυτόματα κάθε φορά που η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια της.

Από την άλλη, είπε ότι έχουμε μια αγορά με μεγάλη ρευστότητα, που είναι φυσικό να καθυστερεί τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στα καταθετικά επιτόκια. Γι' αυτό υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα καταθετικά και τα δανειστικά επιτόκια, είπε.

"Αναμένω ότι αυτή η διαφορά θα μειωθεί στο σύντομο μέλλον, επειδή πλησιάζουμε την κορύφωση των αυξήσεων των επιτοκίων και την ίδια στιγμή, τα νέα δάνεια τιμολογούνται χαμηλότερα από τα υφιστάμενα δάνεια, με 3-4%.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προσφέρουν ψηλότερα καταθετικά επιτόκια, και αυτό θα συνεχιστεί, έτσι σε μερικούς μήνες η διαφορά θα μειωθεί", είπε, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου προβλέπει ότι σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο 2024 θα μεταφέρει στους καταθέτες της το 50% του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι τα ΜΕΔ δεν φαίνεται να έχουν αυξηθεί, εξαιτίας των ψηλών επιτοκίων. Αντίθετα, σημείωσε ότι παρατηρείται προπληρωμή των δανείων, με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι κανονικά, καθώς οι δανειολήπτες προσπαθούν να αποφύγουν τα ψηλά επιτόκια.

Δειτε Επισης

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ-Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
ΚΤΚ: Ανθεκτικός στο σύνολό του ο χρηματοοικονομικός τομέας-Σε θέση να απορροφήσει απρόσμενους κραδασμούς
Καινούρια και αναβαθμισμένα σημεία εξυπηρέτησης από την Ελληνική-Πού βρίσκονται τα νέα καταστήματα
Π. Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Η Ellinas Finance ενισχύει την ηγετική της θέση στις λύσεις Factoring με €20 εκατ. ετήσια στήριξη στις ΜΜΕ
Λαουτενσλέγκερ: Η εποπτεία της ΕΚΤ προστατεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κρίση
Η Ελληνική Τράπεζα πρωτοπορεί και στον οικονομικό αλφαβητισμό
Πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων στην αγορά-Συστήνει προσοχή η Κεντρική Τράπεζα