Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Απεργούν την Τετάρτη οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου-Η έκκληση της Κυβέρνησης

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας των Χαμηλόμισθων Υπαλλήλων (ΟΠΧΥ) του Δημόσιου Τομέα Α2-5-7 κατέρχεται αύριο 01/11/2023 σε προειδοποιητικη 24ωρη απεργία, με αίτημα την αναβάθμιση των κλιμάκων τους.

Στην ανακοίνωση της Ομάδας προστίθεται ότι απεργοί θα συναντηθούν αύριο στις 08:30 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και θα πορευθούν μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών, όπου εκπρόσωπός τους θα παραδώσει υπόμνημα στον Υπουργό Οικονομικών. Στην απεργία θα λάβει μέρος προσωπικό από όλες τις πόλεις, από τα Επαρχιακά Γραφεία και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη που είναι ως επί τω πλείστων στελεχωμένα με χαμηλόμισθο προσωπικό.

Αναφέρεται επίσης ότι οι απεργοί βρίσκονται καθηλωμένοι στην κλίμακα Α2, πέραν των 25 χρόνων, με μισθό γύρω στα 1000-1300€ και προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι σε περίπτωση εκλογής του η αναβάθμιση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα βρισκόταν στον προϋπολογισμό του 2024, εντούτοις η κυβέρνηση δεν προχώρησε με τη συμπερίληψη του αιτήματος στον Προϋπολογισμό του 2024.

Συνεχίζοντας η ΟΠΧΥ αναφέρει ότι συναντήθηκε με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική και με τον Διευθυντή του Γραφείου του ΠτΔ Χαράλαμπο Χαραλάμπους, οι οποίοι αμφότεροι συμφώνησαν με το δίκαιο αίτημα της ΟΠΧΥ. Αναφέρεται επίσης ότι η ΟΠΧΥ είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος είχε αναφέρει ότι δε θα δεχθεί να συζητήσει κανένα άλλο θέμα με την ΠΑΣΥΔΥ πέραν του ζητήματος των χαμηλόμισθων του δημοσίου.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, απευθύνει στα μέλη της η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα», καθώς αποτελεί ορόσημο για τον αγώνα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων για εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της συντεχνίας, «σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 08:30 π.μ. έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών».

Όπως σημειώνει, το δικαίωμα του απεργείν είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους (εκτός από τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας) και η άσκησή του δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή σε συντεχνία και τη λήψη απόφασης από συντεχνία και τονίζει πως ουδείς εργαζόμενος μπορεί να διωχθεί πειθαρχικώς επειδή άσκησε το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Πίστωση χρόνου ζητά η κυβέρνηση

Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ως η τοποθέτηση της κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι «βλέπουμε θετικά το αίτημα συμπολιτών μας».

«Το Υπουργείο Οικονομικών το αξιολογεί, κοστολογεί στη βάση σεναρίων τα οποία έχει επεξεργαστεί», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε πως «θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τις όποιες αποφάσεις πάντοτε με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους».

Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους σοβαρές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ