Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σ. Κληρίδης: Δυσκολία της Κύπρου στην εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδιασμού

Τις επιπτώσεις των πράξεων μας στο περιβάλλον από τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη, εξήγησε Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, ο οποίος μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», είπε αρχικά πως στην Κύπρο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Αν και παραδέχτηκε πως έχουμε καλή προσαρμοστικότητα ως χώρα μετά από κρίσεις, συχνά δημιουργούνται φούσκες στην οικονομία μας, είπε δίνοντας μερικά παραδείγματα.

Η κάθοδος ξένων εταιρειών είναι θετική για το νησί μας, αλλά, όταν γίνεται σε πολύ μεγάλους αριθμούς και γρήγορα δημιουργούνται πιέσεις σε υποδομές, αύξηση στις τιμές των ακινήτων και πως συνεπώς χρειάζεται σωστή ρύθμιση.

Oι στόχοι 2030 είναι μια καλή ευκαιρία κατά τον Καθηγητή, ο οποίος είπε πως η δυσκολία είναι στο να υλοποιούνται λύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου παρουσιάστηκαν οι εν λόγω δυσκολίες.

"Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό επιτελικό κράτος και μια δημόσια υπηρεσία που να μπορεί να πάρει στρατηγικές αποφάσεις", δήλωσε για να τονίσει την κρισιμότητα για αλλαγές στην παιδεία.

Η συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων είναι κομβική, κατέληξε, για να μιλήσε στη συνέχεια εκτενώς στη βιώσιμη ανάπτυξη τις κοινωνικές της προεκτάσεις και την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην χώρα μας.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ