Powered by

Σ. Κληρίδης: Δυσκολία της Κύπρου στην εφαρμογή μακροπρόθεσμου σχεδιασμού

Τις επιπτώσεις των πράξεων μας στο περιβάλλον από τις αποφάσεις πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη, εξήγησε Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, ο οποίος μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», είπε αρχικά πως στην Κύπρο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Αν και παραδέχτηκε πως έχουμε καλή προσαρμοστικότητα ως χώρα μετά από κρίσεις, συχνά δημιουργούνται φούσκες στην οικονομία μας, είπε δίνοντας μερικά παραδείγματα.

Η κάθοδος ξένων εταιρειών είναι θετική για το νησί μας, αλλά, όταν γίνεται σε πολύ μεγάλους αριθμούς και γρήγορα δημιουργούνται πιέσεις σε υποδομές, αύξηση στις τιμές των ακινήτων και πως συνεπώς χρειάζεται σωστή ρύθμιση.

Oι στόχοι 2030 είναι μια καλή ευκαιρία κατά τον Καθηγητή, ο οποίος είπε πως η δυσκολία είναι στο να υλοποιούνται λύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου παρουσιάστηκαν οι εν λόγω δυσκολίες.

"Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό επιτελικό κράτος και μια δημόσια υπηρεσία που να μπορεί να πάρει στρατηγικές αποφάσεις", δήλωσε για να τονίσει την κρισιμότητα για αλλαγές στην παιδεία.

Η συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων είναι κομβική, κατέληξε, για να μιλήσε στη συνέχεια εκτενώς στη βιώσιμη ανάπτυξη τις κοινωνικές της προεκτάσεις και την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην χώρα μας.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια