Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Χ. Πολυκάρπου: Πληθωρισμός και ακρίβεια ροκανίζουν τους πραγματικούς μισθούς

Τις απόψεις και τις σκέψεις του για την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική της διάσταση, εξέφρασε ο Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Xάρης Πολυκάρπου. Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», σχολίασε πως δεν αρκεί η Κυπριακή οικονομία να καταγράφει πρόοδο στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά, ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει μια σειρά πραγματικοτήτων που καθορίζουν το μέλλον όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Πραγματικότητες, όπως ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που «ροκανίζουν τους πραγματικούς μισθούς και μειώνουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας» και που επηρεάζουν εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Στους προβληματισμούς τους βρίσκεται και «η συσσώρευση υπερκερδών σε συγκεκριμένους κλάδους και η αύξηση των απροσδόκητων εσόδων για το Κράτος λειτουργούν αντίρροπα σε σχέση με τη βιωσιμότητα των οικογενειακών προϋπολογισμών αλλά και διαλυτικά για μια σειρά άλλων επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν το βάρος της μείωσης στην ιδιωτική κατανάλωση σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής».

Επίσης έκανε λόγο για απουσία επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση σε πιο φθηνή ενέργεια και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας. «Χρειάζονται υποδομές που να δίνουν διάρκεια στη οικονομική προοπτικής της χώρας».

Στο σημείο αυτό είπε πως απουσιάζει η κοινωνική χρηματοδότηση -αφού ο τραπεζικός τομέας παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση και επομένως στερείται κινήτρων για προσιτή χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων- δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, σχολίασε, τέλος πως βασικά δικαιώματα για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τίθενται εν αμφιβόλω. «Η πρόσβαση σε προσιτή στέγη από καθολικό δικαίωμα εξελίσσεται σε προνόμιο για λίγους. Η αλματώδης αύξηση στις τιμές κατοικιών και διαμερισμάτων αλλά και η αναμενόμενη επιδείνωση λόγω της αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό αναμένεται να ενισχύσουν τα φαινόμενα φούσκας που παρουσιάζει σήμερα η αγορά ακινήτων και απειλούν ευθέως το βιοτικό επίπεδο για την πλειοψηφία της κοινωνίας», είπε ο κ.Πολυκάρπου.

Κλείνοντας δήλωσε πως «η εκάστοτε απουσία συγκεκριμένων μέτρων, οικονομικού σχεδιασμού και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων δεν είναι υποδηλεί μονάχα αδυναμία, σηματοδοτεί αποτυχία οικονομικής διακυβέρνησης. Είναι σαφής πολιτική δήλωση ότι απέναντι στα κεφαλαιώδη ζητήματα της διεθνούς και εγχώριας οικονομίας δεν υπάρχει πρόθεση, θέση και διάθεση να γίνει κάτι. Και αυτό είναι επικίνδυνο στοιχείο τόσο για την κοινωνία αλλά πρωτίστως για την οικονομία, διότι δείχνει ότι ο ορίζοντας της αντίληψης και των πολίτικών μας περιορίζεται στο σήμερα και αγνοεί τις προκλήσεις για το μέλλον».

«Εμείς», είπε «αντικρύζουμε την οικονομική διακυβέρνηση με διαφορετικό φακό. Έχουμε ευθύνη τα προβλήματα και τις προκλήσεις να τ’ αντιμετωπίσουμε σήμερα, για να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον, το μέλλον το παιδιών μας».

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ