Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μ. Κεραυνός: Στόχος η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας-Σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη

Τη θέση ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του παραγομένου πλούτου», εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός,

Σε ομιλία του στο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τον καταμερισμό του πλούτου.

Χαρακτηριστικά, είπε το εξής: «Μόνο ένα συμπέρασμα είναι σίγουρο, ότι η παγκοσμιοποίηση δεν έφερε δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του παραγομένου πλούτου. Αυτό προκύπτει και από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Ως τρανταχτό παράδειγμα έφερε τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης με απώλειες ζωών και οικονομικές επιπτώσεις. «Οι αντιφάσεις είναι τεράστιες στη συγκυρία που βρισκόμαστε. Κυρίαρχος στόχος των οραματιστών της Ενωμένης Ευρώπης ήταν να μην γίνει ξανά άλλος πόλεμος στην Ευρώπη. Σήμερα έχουμε εδώ και ένα χρόνο ένα συνεχιζόμενο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης», είπε.

Ακολούθως μίλησε για τα μέτρα οικονομίας της Κυβέρνησης προς άμβλυνση των προβλημάτων στην οικονομία, όπου, μεταξύ άλλων εξέφρασε την κατανόηση του σχετικά με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την επιβολή νέων φορολογιών σε τέτοιες περιόδους ήδη υψηλών τιμών.

Αρχικά μίλησε για το πακέτο στήριξης της οικονομίας 325 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα εκφράζοντας την άποψη ότι έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για τις επιχειρήσεις είπε «μέσα από διαφοροποίηση και εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου». Απαραίτητη είναι η ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

Η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, είπε στη συνέχεια, για να σχολιάσει ότι καθιστά την οικονομία μας πιο ελκυστική σε επενδύσεις, μειώνοντας παράλληλα το δυνητικό κόστος δανεισμού και προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης.

Το προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024, που έχει κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, ήταν το επόμενο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Υπουργός, κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό αναπτυξιακό με 12% αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, έναν προϋπολογισμός ανθρωποκεντρικός με αύξηση κατά 15% των κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονα, είναι και πλεονασματικός.

Για το πλεόνασμα είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Καταγράφεται πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα αυτό υπογραμμίζει την υπευθυνότητα και την προνοητικότητα της Κυβέρνησης, γιατί είναι ο τρόπος αντιμετώπισης οποιωνδήποτε απρόβλεπτων αρνητικών εξελίξεων, όπως την τραγωδία που εξελίσσεται στη γειτονιά μας.

Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, ιδιαίτερα για μείωση του δείκτη χρέους στο 60% του ΑΕΠ, μεσοπρόθεσμα».

Αναφέρθηκε στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2024 αλλά και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με ορίζοντα τριετίας λέγοντας ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί το 2024 στο 2,5% και να ακολουθήσει μια καθοδική πορεία, εκτός εάν οι προβλέψεις ανατραπούν από απρόβλεπτα γεγονότα, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% του εργατικού δυναμικού το 2024.

Επίσης, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που αναμένονται να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομικής φύσεως που απασχολούν την κοινωνία ευρύτερα και η Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες στο άμεσο μέλλον.

Αναφορικά με την πράσινη φορολογία, αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των πράσινων στόχων της Κύπρου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε την πλήρη κατανόηση των αντιδράσεων που παρατηρούνται σε σχέση με την επιβολή νέων φορολογιών σε τέτοιες περιόδους ήδη υψηλών τιμών, ιδιαίτερα όταν η Κυβέρνηση επιδοτεί μέρος των τιμών.

«Ενώ η δέσμευση ήταν η επιβολή φορολογίας τον ερχόμενο Νοέμβριο, μπορέσαμε να τη μεταφέρουμε τέλος του 1ου τριμήνου του 2024. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες για περαιτέρω χρονική μετάθεση συνεχίζονται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι κατά την όποια επιβολή φόρου, αυτή θα είναι ουδέτερη με αντισταθμιστικά μέτρα», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του κυβερνητικού προγράμματος, είναι και η φορολογική μεταρρύθμιση. «Στόχος μας είναι η υιοθέτηση ενός διαφανούς και απλοποιημένου συστήματος, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία. Πρέπει επίσης να είναι ενθαρρυντική προς το επιχειρείν και ταυτόχρονα να είναι κοινωνικά δίκαιη, να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προτύπων και να στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής».

Το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έτσι ώστε να ετοιμαστούν συγκεκριμένες εισηγήσεις, αξιοποιώντας και ξένους εμπειρογνώμονες.

Τέλος, εξήγησε στο κοινό ότι το κύριο εργαλείο και μέσο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης είναι το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Με τις πρωτοβουλίες που περιέχει, στοχεύουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024
Καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα
Στις Βρυξέλλες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ο Μάκης Κεραυνός