Powered by

Στέφανος Στεφάνου: Αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που εισηγείται το ΑΚΕΛ

Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο εισηγείται το ΑΚΕΛ για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, «το αναπτυξιακό μας όραμα για το μέλλον θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά, την οικονομική μεγέθυνση με ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας.

Κατά το άνοιγμα εργασιών του Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», ο Γ.Γ. του κόμματος είπε πως οι πληθωριστικές πιέσεις, τα ψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τις συνέπειες πολεμικών συγκρούσεων, όπως αυτής στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή, «διαλύουν την κοινωνική συνοχή και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς όπως είναι το πολιτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί».

Το ΑΚΕΛ, κατά τον Γενικό Γραμματέα του, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εστιάζει σε μια οικονομία με δύο πνεύμονες: το υγιές επιχειρείν που συνδράμει στη δυναμική ανάπτυξη και τα κοινωνικά αντανακλαστικά που οδηγούν στην ευημερία των πολιτών.

Συνέχισε εκφράζοντας την θέση ότι το αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον θα πρέπει να συμπυκνώνει δυο βασικά συστατικά, την οικονομική μεγέθυνση με ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος της κοινωνίας.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων το ΑΚΕΛ προτείνει:

  • Επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας για τη διασφάλιση ανάπτυξης που να έχει βάθος και να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα.
  • Αντιμετώπιση των αυξανόμενων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων που μπορεί να επιτευχθεί με τον καταμερισμό των οικονομικών βαρών ανάλογα με το εισόδημα και το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός και τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας με δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Στήριξη του επιχειρείν και, κυρίως, της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί τον βασικό άξονα της κυπριακής οικονομίας.
  • Φορολογική μεταρρύθμιση που να υπηρετεί τόσο τον στόχο για δικαιότερη κατανομή των βαρών όσο και τον στόχο για στήριξη του επιχειρείν με παροχή κινήτρων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος από την άναρχη ανάπτυξη.
  • Ύπαρξη ισονομίας και δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Σε αυτούς τους άξονες στηρίζουμε τη δράση μας και σε αυτούς επιχειρούμε να στηρίξουμε τις συμμαχίες που έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου μας», διεμήνυσε ο κ. Στεφάνου.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει μεγεθύνει την οικονομία μέσα από παραγωγικές επενδύσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον Γ.Γ., στηρίζει την κοινωνία και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος το οποίο να παρέχει τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες.

Είναι επίσης πρωτοβουλία, είπε, για τη διασφάλιση επαρκών πόρων για το Κράτος έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά και την ίδια ώρα, το κράτος να στηρίζει την κοινωνία και να λειτουργεί ως φορέας της ανάπτυξης.

Ακόμη, συνδράμει είπε στην ανάπτυξη ενός Κράτους πρότυπο το οποίο να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. «Μακριά από λογικές και πολιτικές «λιγότερου Κράτους» που στη δύσκολη ώρα αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους», συμπλήρωσε.

«Εξασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας διασφαλίζοντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, αποκαθιστώντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, δίνοντας κίνητρα στους εργοδότες για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος εστίασε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργεί προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τόνισε τέλος, την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, καθώς, «η μη λύση δεν συντηρεί μόνο τις συνθήκες ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα, περιορίζει ή και αποστερεί από δυνατότητες για ανάπτυξη της οικονομίας».

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ