Χαλλούμι: Σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα η φόρμουλα υπολογισμού του κόστους παραγωγής γάλακτος

Σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα θα αναθέσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος την υλοποίηση της συμφωνίας για καθορισμό φόρμουλας υπολογισμού του κόστους παραγωγής του γάλακτος, αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Τυροκόμων και εκπροσώπους των αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου 2022 για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι ο Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος, συναντήθηκε τη Δευτέρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού ΠΟΠ, στην παρουσία και εκπροσώπων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 από τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και τα οργανωμένα σύνολα αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), είναι η διαφύλαξη της καταχώρησης της ονομασίας «χαλλούμι (halloumi) / hellim» ΠΟΠ, σημειώνοντας την ανάγκη για συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο το κοινό συμφέρον της οικονομίας του τόπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συζήτηση καταγράφηκε αρχικά ο βαθμός υλοποίησης των προνοιών της συμφωνίας από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη καθώς και τρόποι πάταξης της εμπορίας προϊόντων μιμητισμού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

"Όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας για καθορισμό φόρμουλας υπολογισμού του κόστους παραγωγής του γάλακτος, αποφασίστηκε όπως το ΥΓΑΑΠ την αναθέσει σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα και λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς ξεχωριστά για κάθε ενδιαφερόμενο μέρος", αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ο Υπουργός θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκομένους, σε μια προσπάθεια επίτευξης ευρύτερης συναίνεσης για όλα τα σημεία διαφωνίας που αφορούν το μέλλον του προϊόντος.

Δειτε Επισης

Η νέα ψηφιακή καμπάνια Shell GO+ της Coral Cyprus (Shell Licensee)
Τι σημαίνει η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Ετήσια αύξηση 10,4% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών-Πώς κινήθηκαν τα πρατήρια
Φον ντερ Λάιεν: Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προσφέρει σταθερότητα σε αβέβαιους καιρούς
«Η αρχή ενός νέου εμπορίου με τις ΗΠΑ»-Πώς αντιδρούν οι Έλληνες εξαγωγείς
Τι σηματοδοτεί η συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε. για δασμούς 15%...Επώδυνος συμβιβασμός ή επωφελές deal;
Mall of Cyprus: Οι τελευταίες πινελιές στο Kiabi, πότε αναμένεται το soft opening και η νέα εποχή με το Players Arcade
Έδωσαν τα χέρια Τραμπ και Ούρσουλα-Μέγα deal ΗΠΑ και Ε.Ε. με δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Πέραν των €33 δισ. έσοδα ΦΠΑ το 2024 μέσω συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά του Foody Market από τις υπεραγορές Αλφαμέγα