Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στάσιμη η σουηδική οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Η οικονομία της Σουηδίας παρέμεινε στάσιμη το περασμένο τρίμηνο, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και η αυξανόμενη ανεργία έπληξαν τις δαπάνες στη μεγαλύτερη χώρα της Σκανδιναβικής περιοχής.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, προσαρμοσμένο για τις εποχικές διακυμάνσεις, παρέμεινε αμετάβλητο το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας νωρίτερα σήμερα. Η εξέλιξη ήταν ασθενέστερη από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,3%, μετά την ύφεση του δεύτερου τριμήνου.

Τα στοιχεία έρχονται αφού η οικονομία της Σουηδίας είχε εμφανιστεί πιο ανθεκτική από ό,τι προβλεπόταν εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Παρόλα αυτά, η σκανδιναβική χώρα πρόκειται να βιώσει βαθύτερη συρρίκνωση από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η υψηλή επικράτηση των κυμαινόμενων επιτοκίων καθιστά τα νοικοκυριά – μερικά από τα πιο επιβαρυμένα με χρέη στον κόσμο – ευαίσθητα στη σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας.

Η Riksbank έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4% από το μηδέν από τον περασμένο Απρίλιο, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της κορώνας, η οποία ενισχύει την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Δειτε Επισης

Microsoft: Καμία πιθανότητα υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης εντός 12 μηνών
Αυξάνονται οι δισεκατομμυριούχοι που κληρονομούν τις περιουσίες τους (έρευνα)
Βρετανία: Το λιανεμπόριο προετοιμάζεται για απογοητευτικά Χριστούγεννα
Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία