Moody's: Μετά τη χώρα αναβάθμισαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Μετά από την προ ημερών αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος Moody's Investors Service αναβάθμισε την Τρίτη και τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων των καταθέσεων τους σε Baa3 από Ba1 και των βασικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων (BCA) και των προσαρμοσμένων BCA σε ba2 από ba3.

Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και ανώτερου μη εξασφαλισμένου χρέους των δύο τραπεζών είναι θετικές.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο κύριος παράγοντας για τη σημερινή αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και των πιστωτικών συνθηκών, οι οποίες οδηγούν σε υποστηρικτικές συνθήκες λειτουργίας για τις κυπριακές τράπεζες.

Αυτό οδήγησε τον Moody's να αυξήσει τη βαθμολογία του μακροοικονομικού προφίλ για την Κύπρο σε "Moderate", από "Moderate-".

Η αξιολόγηση αποτυπώνει επίσης τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στα επιμέρους προφίλ φερεγγυότητας των τραπεζών, με περαιτέρω σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών μεγεθών και σημαντική ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες των Moody's ότι οι δύο τράπεζες θα διατηρήσουν σταθερή κερδοφορία και κεφαλαιακούς δείκτες και θα συνεχίσουν να μειώνουν τους παλαιούς κινδύνους ποιότητας ενεργητικού, αντιμετωπίζοντας τυχόν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) που μπορεί να προκύψουν από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό.

Τράπεζα Κύπρου

Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων και εκτιμήσεων της Τράπεζας Κύπρου αντανακλά το υψηλότερο μακροοικονομικό προφίλ της Κύπρου ως "Moderate", το οποίο υποστηρίζεται από την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και τις γενικές πιστωτικές συνθήκες, που με τη σειρά τους μειώνουν τους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.

Οι υψηλότερες αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τη συνεχιζόμενη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών μεγεθών, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της βασικής κερδοφορίας της τράπεζας.

Τα αναφερόμενα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν στο 3,6% των ακαθάριστων δανείων τον Ιούνιο του 2023, από 4,0% τον Δεκέμβριο του 2022, και η τράπεζα ενίσχυσε την κάλυψή της στο 78% των NPEs τον Ιούνιο του 2023.

Η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) 16,0% τον Ιούνιο του 2023 (ο οποίος ενσωματώνει τα δεδουλευμένα μερίσματα και τα αναθεωρημένα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023), από 15,2% στο τέλος του 2022, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Τέλος, το αναφερόμενο καθαρό εισόδημα προς ενσώματα πάγια ενισχύθηκε σημαντικά στο 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 0,5% κατά το 2022, υποστηριζόμενο από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για τη μείωση του κόστους. Ελληνική Τράπεζα

Διαβάστε επίσης: Πανίκος Νικολάου: Ξανά σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου

Η Ελληνική Τράπεζα

Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων και εκτιμήσεων της Ελληνικής Τράπεζας αντικατοπτρίζει το υψηλότερο προφίλ της Κύπρου ως "Moderate", το οποίο υποστηρίζεται από την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και των συνολικών πιστωτικών συνθηκών, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.

Οι υψηλότερες αξιολογήσεις αντανακλούν επίσης τη συνεχιζόμενη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών μεγεθών, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της βασικής κερδοφορίας της τράπεζας.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Ελληνικής Τράπεζας μειώθηκαν στο 3,3% των ακαθάριστων δανείων τον Ιούνιο του 2023, εξαιρουμένων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που είναι εγγυημένα κατά 90% από το κράτος, από 3,6% στο τέλος του 2022, προσαρμοσμένα για την τελευταία πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο δείκτης CET1 της Ελληνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο υψηλό 20,8% τον Ιούνιο του 2023, από 19,1% στο τέλος του 2022.

Το καθαρό εισόδημα προς ενσώματα πάγια ενισχύθηκε επίσης σημαντικά στο 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 0,4% κατά το 2022, υποστηριζόμενο από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για μείωση του κόστους.

«Ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να ενισχύεται»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και την επαναφορά της σε επενδυτική βαθμίδα έπειτα από 11 χρόνια, ο Moody's ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να ενισχύεται λόγω της μείωσης της μόχλευσης και της βελτίωσης του πιστωτικού προφίλ των κυπριακών τραπεζών.

«Ένα υγιέστερο τραπεζικό σύστημα μειώνει τους σχετικούς κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων για το κράτος και οι υγιέστερες τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη», σημείωνε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η μείωση της μόχλευσης και η βελτίωση των δεικτών ρευστότητας και κεφαλαίου έχουν ενισχύσει το πιστωτικό προφίλ των κυπριακών τραπεζών, ενώ η κερδοφορία τους «έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα, καλύπτοντας το χάσμα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες».

Ο Moody's αναμένει ότι η περαιτέρω, σταδιακή απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος και η βελτίωση της ρευστότητας και των κεφαλαιακών δεικτών θα διατηρηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά επισήμαινε ο Moody's, ο οποίος αναμένει περαιτέρω, αλλά πιο σταδιακή βελτίωση κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Και προσέθετε ότι ο συνδυασμός της εξυγίανσης και των πωλήσεων προβληματικών δανείων έχει μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών τραπεζών.

Δειτε Επισης

Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα
Γιατί οι τραπεζικοί κολοσσοί συρρέουν στο Ριάντ
Θετικά σήματα από Ευρώπη για ανάπτυξη και πληθωρισμό-Πιο κοντά η μείωση επιτοκίων
Νοέλ Κουίν (HSBC): Η τρομερή πενταετία που έβαλε τέλος στο όνειρο 37 ετών
Σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω τραπεζικών κερδών
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας