Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σωτήρης Μαρκίδης: Ομαλά η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εισοδήματος μέσω Taxisnet

Μέχρι και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, έχει επιτευχθεί το 99% συνολικής επεξεργασίας της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2022, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα υποβολής, ενώ το 96% (264.000 φορολογούμενοι) από αυτούς που έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση, έχουν προχωρήσει σε οριστική υποβολή της, μέσω του Taxisnet, ανέφερε, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

«Μέχρι στιγμής, η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εισοδήματος ατόμου μέσω του Συστήματος Taxisnet εξελίσσεται ομαλά χωρίς προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Μαρκίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία οριστικής υποβολής της Δήλωσης είναι η 31η Οκτωβρίου 2023 και ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου έχουν Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Συγκεκριμένα, ο Έφορος Φορολογίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι το Σάββατο 28/10/2023 έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση τους περίπου 277.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων, «περίπου οι 264.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει Οριστικά τη Δήλωση και περίπου 13.000 έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση τους και την έχουν Σε Προσωρινή Παραλαβή». Υπενθύμισε ότι για να θεωρείται η δήλωση υποβληθείσα θα πρέπει να γίνεται Οριστική Υποβολή.

Σημείωσε ότι πέρσι, για το φορολογικό έτος 2021, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβλήθηκαν οριστικά περίπου 275.500 Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου ΤΦ1/2021 και παρέμειναν σε προσωρινή παραλαβή άλλες περίπου 4.000.

Αναφέροντας ότι για την εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης επιβάλλεται χρηματική επιβάρυνση €100, ο κ. Μαρκίδης παρότρυνε «το μικρό ποσοστό που δεν έχει υποβάλει τη Δήλωσή του και έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης, να το πράξει άμεσα αφού η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου 2023 για υποβολή και καταβολή του φόρου πλησιάζει».

Η Δήλωση 2022, σύμφωνα με τον Έφορο, «διατηρεί όλους τους αυτοματισμούς που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια για την γρηγορότερη και ευκολότερη συμπλήρωση από τους φορολογούμενους».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι διαθέσιμη η ανάκτηση στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για Συνταξιούχους και Αυτοεργοδοτούμενους, ενώ γίνεται αυτόματος ο υπολογισμούς Συνόλων, Φόρου Εισοδήματος, ΓΕΣΥ, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς.

Είπε επίσης ότι για το έτος 2022 έχει προστεθεί μια νέα υπηρεσία και πρόσθεσε πως «στο τελευταίο στάδιο συμπλήρωσης της Δήλωσης, αφού έχει υποβληθεί οριστικά, υπάρχει σύνδεσμος (Link) ο οποίος καθοδηγεί το φορολογούμενο για την άμεση εξόφληση τυχόν φορολογικής οφειλής που έχει δημιουργηθεί αυτόματα με την οριστική υποβολή της Δήλωσης».

Επιπλέον, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η φορολογική οφειλή, μετά την Οριστική Υποβολή της δήλωσης, καταχωρείται αυτόματα στη Φορολογική Πύλη (https://taxportal.mof.gov.cy/) και εμφανίζεται στην Κατάσταση Οφειλών.

«Δίπλα από την κάθε οφειλή υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης είτε στην ηλεκτρονική σας τράπεζα (internet banking) όπου πραγματοποιείται η πληρωμή μέσω των λογαριασμών που επιθυμεί ο κάθε φορολογούμενος, είτε στην jcc smart/jcc direct όπου χωρίς τη χρήση επιπλέον κωδικών μπορεί με τη χρήση της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας να ολοκληρωθεί η πληρωμή», πρόσθεσε.

Ο Έφορος Φορολογίας εξήγησε ότι «οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εγγραφεί στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς», ενώ «στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει ή έχει ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, η ανάκτηση και αποστολή νέων κωδικών γίνεται αυτόματα», μέσω της ιστοσελίδας TAXISnet ( https://taxisnet.mof.gov.cy  ) επιλέγοντας «Ξέχασα τους Κωδικούς Πρόσβασής μου» και εισάγοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Τέλος, υπενθύμισε ότι για τη Φορολογική Πύλη ισχύουν οι ίδιοι κωδικοί πρόσβασης που έχει ο φορολογούμενος για την πρόσβαση του στο Σύστημα TAXISNet και σημειώνει πως «όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές χρειάζονται 1-2 εργάσιμες μέρες για να εμφανιστούν στην Κατάσταση Πληρωμών».

Δειτε Επισης

Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Τύμπανα πολέμου από τις συντεχνίες στην ΑΗΚ-Δεν αποκλείουν απεργιακά μέτρα
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο InBusinessNews: Τι φέρνει το 2024 για τα εργασιακά (vid)
Ο πακτωλός των ρωσικών δισεκατομμυρίων στη Δύση και μια σταγόνα στον ωκεανό
Τέσσερις εταιρείες με έδρα την Κύπρο στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ
Υπ. Οικονομικών: Δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις για την αποπαγοποίηση θέσεων στο δημόσιο
Σ. Κυριακίδου: Ανθεκτικότητα, καρκίνος, ψηφιακή υγεία στα κονδύλια Ε.Ε. για 2024