«Ευρύ περιθώριο ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ στην Κύπρο»

H Κύπρος έχει ευρύ περιθώριο ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 23ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EUFORES) που διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, με θέμα την κλιματική και ενεργειακή κρίση και την ταχύτερη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Θεοπέμπτου προήδρευσε σε πάνελ με θέμα την ενεργειακή μετάβαση στον τομέα της θέρμανσης και της ψύξης, τους τρόπους μετάβασης στις ΑΠΕ και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών πηγών ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, κατά τα εισαγωγικά του σχόλια ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ευρύ περιθώριο ανάπτυξης στον τομέα των ΑΠΕ, και ειδικότερα στην περαιτέρω αξιοποίηση της ηλιοφάνειας στο νησί, σημειώνοντας παράλληλα την αξιοποίηση της ηλιοφάνειας στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια μέσω των ηλιοθερμικών συστημάτων που τοποθετούνται στις οροφές των κτιρίων, ως εναλλακτικής πράσινης μεθόδου θέρμανσης νερού, μίας πρακτικής η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση για την αξιοποίηση των αποβλήτων ως άλλη μορφή ΑΠΕ, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε τη σημασία του εναλλακτικού τρόπου παραγωγής ενέργειας από οργανικά απόβλητα, όπως υπολείμματα τροφίμων, καθότι παρέχει μέγιστη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας έναντι άλλων ΑΠΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni
EuroAsia Interconnector: Εντός Δεκεμβρίου η απόφαση για την συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας
Επιβεβαιώνει την παραίτηση του Δ.Σ. της ΔΕΦΑ ο Παπαναστασίου-Νέο μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου
Νέο χρονοδιάγραμμα για «Αφροδίτη»-Παράταση μέχρι 27 Νοεμβρίου
Λετυμπιώτης για Chevron: Κατάληξη στη διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν καλή τη πίστει