Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

245 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέχρι το 2027 μέσω στοχευμένων σχεδίων χορηγιών

Συνολικά 245 εκατομμύρια ευρώ για την νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027 έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω στοχευμένων Σχεδίων Χορηγιών, δίδοντας έμφαση στην απορρόφηση και αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλούσε στην Γενική Εκλογική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο πολιτισμού Αττικόν στην Πάφο κατά τη διάρκεια της οποίας επανεκλέγηκε πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ο Γιώργος Μάης. 

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως τα σχέδια αυτά αφορούν τη νέα επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εξοικονόμηση ενέργειας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό ή τη δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση ή και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Ανακοίνωσε επίσης πως επιπρόσθετα 120 εκατομμύρια ευρώ θα παραχωρηθούν μέσω του Σχεδίου Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω στις κατοικίες, βοηθώντας και πάλι έμμεσα στην ενίσχυση της επιχειρηματότητας.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο συνέχισε, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για μείωση των δαπανών των καταναλωτών για σκοπούς ενέργειας, έχει προκηρύξει Σχέδια Χορηγιών μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, με συνολικό προυπολογισμό που ξεπερνά τα 80 εκατομ. ευρώ για τα έτη 2022- 2023.

Τα εν λόγω Σχέδια είπε ο κ. Παπαναστασίου αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή και περιλαμβάνουν χορηγίες για επενδύσεις σε θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών ΤΑ.

Πρόσθεσε πως το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε λαμβάνει και επεξεργάζεται πλέον πέραν των 2.000 αιτήσεων ανά μήνα. Από την επαρχία Πάφου, συγκεκριμένα, στα Σχέδια του Ταμείου συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 κατοικίες το 2022, αριθμός που λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των κινήτρων που προσφέρουν, αναμένεται φέτος, όπως είπε, να διπλασιαστεί.

Σε ότι αφορά τις Βιομηχανικές Περιοχές και Ζώνες της επαρχίας Πάφου ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζεται για την επίλυση χρόνιων προβληματων, μεταξύ άλλων προωθώντας έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών, καθώς και έργα καθαριότητας σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές.

Ιδιαίτερα σημείωσε το έργο της κατασκευής της Γέφυρας Σύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής Μεσόγης με τη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας, το οποίο προωθούν σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Το έργο ανακοίνωσε, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και να ολοκληρωθεί το 2025 με συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργος Μάης, ανέφερε πως η στασιμότητα στο Εθνικό Θέμα λόγω της πάγιας αδιαλλαξίας της Τουρκίας, με την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το θολό τοπίο όσον αφορά τα ενεργειακά μας, οι ενδείξεις για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023, η συνεχιζόμενη ακρίβεια στην αγορά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργούν ένα δύσκολο και πολύπλοκο περιβάλλον για όλους μας.

«Μπροστά σ’ αυτή την ιδιότυπη συγκυρία, η οποία προκαλεί προβληματισμό και ανησυχίες το ΕΒΕΠ, πιστεύει ότι μόνο με τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία όλων μας, κυβέρνησης, Βουλής παραγωγικών τάξεων και συνδικαλιστικού κινήματος, μπορούμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα και τις δυσκολίες», είπε.

Ο κ. Μάης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η πόλη και η επαρχία Πάφου παρουσίασαν μια αξιοζήλευτη ανάπτυξη το 2022 και το 2023, σημειώνοντας πως ιδιαίτερα ο τομέας του τουρισμού παρουσίασε πολύ ικανοποιητική αύξηση, αλλά και οι επενδύσεις κυρίως στα ακίνητα, κινήθηκαν, όπως είπε, σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Είπε ακόμη πως η Πάφος διαθέτει 30,000 κλίνες εκ των οποίων πέραν του 60% αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. Προσελκύει κάθε χρόνο περίπου το 39% των συνολικών τουριστικών αφίξεων με κύριες αφορές το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την Ελλάδα, το Ισραήλ και με πολύ καλή προοπτική όσον αφορά τις Σκανδιναβικές χώρες και τις ανερχόμενες αγορές όπως της Πολωνίας, Αυστρίας, Βαλτικών χωρών καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Με αυξημένες ανάγκες η Πάφος

Επεσήμανε ωστόσο πως παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην πόλη και επαρχία Πάφου, υπάρχουν νέες αυξημένες ανάγκες.

Όπως σημείωσε ο κ. Μάης χρειάζεται η συμβολή της Πολιτείας και των αρμόδιων αρχών για την προώθηση και υλοποίηση νέων έργων ανάπτυξης και εμπλουτιστικών υποδομών στην πόλη και επαρχία Πάφου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Μίλησε για την ανάγκη για στοχευμένα κίνητρα για περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης γης, της εκπαίδευσης και της υγείας, αύξηση της συνδεσιμότητας του αεροδρομίου Πάφου με νέους προορισμούς, προώθηση έργων που αφορούν τη σύνδεση του δρόμου του αεροδρομίου με την τουριστική περιοχή της Πάφου και την βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη για μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία, νέα έργα υποδομής στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και βελτίωση της γενικότερης εικόνας. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους νέους κινδύνους που δημιουργούνται τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο από την κατάσταση στο Ισραήλ.

Ο κ. Αγκαστινιώτης σημείωσε πως στον πολιτικό τομέα δημιουργούνται νέα δεδομένα τα οποία η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει με ψυχραιμία λόγω του εθνικού προβλήματος της αλλά και της γεωστρατηγικής μας θέση.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, στην οικονομία προβλέπεται ότι θα υπάρξει αύξηση στο κόστος ενέργειας λόγω ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου που αυτόματα θα επιφέρει επιδείνωση στον πληθωρισμός. Επιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρχουν στις αφίξεις και στις επενδεύσεις από το Ισραήλ από το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης κρίσης, είπε.    

Σημειώνεται πως στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων της επαρχίας Πάφου και άλλοι αξιωματούχοι.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ