Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο λόγω υπηρεσιών

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), ωθούμενος πτωτικά από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο ΔΟΣ, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα μείωσης του ΔΟΣ.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η πτώση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Αντίθετα, το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών ενισχύθηκε, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου. Οι μεταβολές στο κλίμα των υπόλοιπων τομέων τον Οκτώβριο ήταν οριακές.

Ειδικότερα, η πτώση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων απαντήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου.

Η άνοδος του κλίματος στον τομέα των κατασκευών οφείλεται κυρίως σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα σημείωσε μικρή πτώση λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης, ενώ στη μεταποίηση το κλίμα κατέγραψε οριακή άνοδο λόγω ενδυνάμωσης των προσδοκιών για την παραγωγή.

Τον Οκτώβριο, το καταναλωτικό κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου. Αφενός, τον Οκτώβριο, σημειώθηκε βελτίωση στις αξιολογήσεις της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και ενισχύθηκαν οι προθέσεις για μεγάλες αγορές, αφετέρου, καταγράφηκε σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Εξάλλου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Οκτώβριο λόγω μείωσης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τις κατασκευές, όπου η αβεβαιότητα σημείωσε μικρή άνοδο, αναφέρει το ΚΟΕ.

Δειτε Επισης

Ask Wire's BRIX: Μάθε τις επιδόσεις των άλλων developers και κέρδισέ τους στα σημεία
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία