Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΥΠΑΝ-Ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, μέσα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, καθώς και να αναπτύξουν και να βελτιώσουν δεξιότητες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και την προσωπική τους ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δεξιοτήτων αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει γίνει θεσμός, αφού έχει βοηθήσει αρκετούς νέους, αλλά και ενήλικες, να βρουν την κλίση τους.

Μέσα από τις δράσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, το ΥΠΑΝ, για ακόμη μία χρονιά, ανοίγει νέους ορίζοντες στα άτομα που είναι έτοιμα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς τα καθοδηγεί στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, για να πετύχουν τους στόχους τους.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε από τις 23-27 Οκτωβρίου και ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων (European Year of Skills) που ξεκίνησε από τις 9 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει επίσης την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω των ταμείων της. Πέραν της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2021-2027, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση των ατόμων αποτελούν εμβληματικό επενδυτικό τομέα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος τροφοδοτείται από επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 672,5 δισ. ευρώ.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, οι εμπλεκόμενοι φορείς διοργανώνουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις, με σκοπό την προβολή των πλεονεκτημάτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, μιας μορφής εκπαίδευσης που μπορεί να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια επιτυχή προσωπική και επαγγελματική ζωή. Συνοδεύεται από επικοινωνιακή εκστρατεία αρκετών μηνών για την προώθηση των δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία δρομολογήθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του νέου Θεματολογίου Δεξιοτήτων για την Ευρώπη και, έκτοτε, έχει μετατραπεί σε πλατφόρμα για τους εμπλεκόμενους φορείς στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εντός και εκτός της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών. Γενικός στόχος της Εβδομάδας είναι να προβάλλει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει νέους και ενήλικες να «ανακαλύψουν τα ταλέντα τους» και να προετοιμαστούν σήμερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία του μέλλοντος. Επιπρόσθετα, στόχος της Εβδομάδας είναι να αναδείξει στους εργοδότες τα τεράστια οφέλη της επένδυσης στους ανθρώπινους πόρους, μέσω της στήριξης της αρχικής κατάρτισης των νέων, καθώς και της συνεχιζόμενης αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης των ενηλίκων.

Ο λόγος που είναι σημαντική η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για τους νέους, αλλά και τους ενήλικες, που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, αφού αποτελεί μία έξυπνη επιλογή που οδηγεί στην αριστεία στην εκπαίδευση, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αύξηση της απασχολησιμότητας.

«Την ίδια ώρα, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελεί μία επιθυμητή επιλογή για ανθρώπους όλων των ηλικιών, αφού τα εφόδια που αποκτούν από τα εν λόγω προγράμματα του ΥΠΑΝ, όχι μόνο τους ανοίγουν πόρτες στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Δειτε Επισης

Ανοικτός ο δρόμος για ιδιωτικές επενδύσεις σε γήπεδα-«Αν κάποιος έχει τη διάθεση, καλώς να ορίσει»
Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
Εβδομάδα διαβουλεύσεων και διαλόγου με οργανωμένες ομάδες της Λάρνακας
Η Kyriakides Mushrooms στηρίζει το Ίδρυμα «Μοναδικά Χαμόγελα»
Η Τράπεζα Κύπρου υπογράφει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών
Η περιοδεία του φορτηγού της Coca-Cola για τα Χριστούγεννα
Πέραν των 70 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στη Διεθνή Εκδήλωση EMC 2023
Αύριο η διεξαγωγή του 11th Banking, Forum & FinTech EXPO
Ολοκληρώθηκε το 1ο Executive Education Programme του University of Cambridge σε συνεργασία με το CIM-Cyprus Business School
Μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρείν στην ετήσια γενική συνέλευση του Invest Cyprus