Powered by

Στο 35%, από 30%, αύξησε για 5ον μήνα το επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας

Σε σημαντική αύξηση του επιτοκίου στο 35%, από 30%, προχώρησε, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στο πλαίσιο της πολιτικά φορτισμένης μάχης της κατά των ιστορικά υψηλών ποσοστών πληθωρισμού.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη μετά τη συνεδρία της, ότι αυξάνει το κύριο επιτόκιο δανεισμού της στο 35% από 30% επειδή "οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν πάνω από τις προσδοκίες" στους τελευταίους τρεις μήνες.

Στην ανακοίνωση της διατηρεί επίσης τη δέσμευση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων "εγκαίρως και σταδιακά" έως ότου επιτευχθεί "σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού".

Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας κορυφώθηκε στο 85% τον Οκτώβριο του 2022 και αυξήθηκε εκ νέου πάνω από το 60% τον περασμένο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει πλέον υπερ-τετραπλασιάσει το κόστος δανεισμού από τότε που ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε - ή τουλάχιστον άφησε στην άκρη - τη δια βίου αντίθεσή του στην ιδέα ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Τούρκος ηγέτης είχε μπει στις δύσκολες εκλογές του περασμένου Μαΐου υποσχόμενος να μην επιτρέψει ποτέ στην Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο όσο θα είναι Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ωστόσο, εγκατέλειψε την δέσμευσή του μετά που κέρδισε τις εκλογές και επέτρεψε σε μια νέα ομάδα οικονομολόγων που είχαν εκπαιδευτεί στη Wall Street να αναλάβουν το έργο να καθοδηγήσουν την Τουρκία έξω από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που υπήρξε κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών διακυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έδωσε στη νέα πολιτική του ομάδα αρκετές κρίσιμες ψήφους υποστήριξης τους τελευταίους μήνες.

Την Τετάρτη δήλωσε στους πιστούς του κυβερνώντος κόμματός του ότι η Τουρκία διεξάγει μια "πολύπλευρη μάχη κατά του πληθωρισμού".

"Χρειάζεται χρόνος για να δούμε τα βήματα που έγιναν στην οικονομία να αντικατοπτρίζονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων", δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του.

Η τελευταία οικονομική κρίση της Τουρκίας ξεκίνησε όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό δίνοντας εντολή πριν από δύο χρόνια στην κατ’ όνομα  ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί