Τελευταία ευκαιρία του προσωπικού για συμφέρουσα εθελούσια αποχώρηση-Ο στόχος της ΚΕΔΙΠΕΣ

Τα «ξαναβάζει» με το εργατικό κόστος και προχωρά με ένα νέο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), σε μια τρίτη προσπάθεια σε διάστημα μερικών χρόνων, με απώτερο σκοπό να περιορίσει το κόστος της.

Στο παρόν στάδιο, η ΚΕΔΙΠΕΣ εργοδοτεί 341 υπαλλήλους, αριθμός ο οποίος κρίνεται μεγάλος σε σχέση με τον όγκο εργασιών της, για αυτό και θέτει στόχο-με το νέο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης- την ετήσια εξοικονόμηση €2-3 εκατ. σε μισθούς. Περίπου, δηλαδή, το 10% με 15% του συνολικού εργατικού κόστους της ΚΕΔΙΠΕΣ ή τους 30 υπαλλήλους.

Διαβάστε εδώ: ΚΕΔΙΠΕΣ: Νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης-Η αποπληρωμή στο κράτος και πότε ξεκινά το Ενοίκιο Έναντι Δόσης

Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται αναπόφευκτα, όπως τονίστηκε και στη διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της προόδου διαχείρισης, καθώς το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ μειώνεται, και επομένως και οι ανάγκες εργατικού δυναμικού.

Στα... highlights του νέου Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης είναι ότι το σχέδιο θα παραμείνει ανοικτό για πέντε μήνες αντί για ένα μήνα, όπως ίσχυσε με τα προηγούμενα, έτσι ώστε όσοι το επιλέξουν, να μπορούν να βρουν κάποια άλλη εργασία και να υπάρξει ομαλή μετάβαση. Τονίστηκε συναφώς, ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ αναγνωρίζει τις σημερινές προκλήσεις στην αγορά εργασίας.

Οπόταν, το σχέδιο θα ισχύσει από την 31η Οκτωβρίου του 2023 με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Μαρτίου του 2024.

Επιπρόσθετα, θα είναι η τελευταία φορά όπου ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα φορολογηθεί και επομένως, όπως επίσης αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, να είναι προς το συμφέρον των υπαλλήλων να ακολουθήσουν αυτή την οδό. Αναφέρθηκε επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξουν μελλοντικά και τα κριτήρια του ανεργιακού επιδόματος, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υπάλληλοι.

Ο Διευθυντής Λειτουργικών και Διοικητικών Εργασιών Σταύρος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, είπε πως η δρομολόγηση του Σχεδίου εμπίπτει μέσα στη συνεχή προσπάθεια της ΚΕΔΙΠΕΣ για μείωση των διοικητικών εξόδων καθώς και του προσωπικού της, σε συνάρτηση με την αναμενόμενη και αναπόφευκτη σταδιακή συρρίκνωση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου.

Με την πάροδο του χρόνου, συνέχισε, και με την περιορισμένη διάρκειας ζωής του Οργανισμού, καθίσταται πιο δύσκολο για την ΚΕΔΙΠΕΣ να τρέξει ένα ελκυστικό αλλά και συμφέρον για την ίδια σχέδιο αφού η περίοδος απόσβεσης πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο τέλος του επιχειρηματικού πλάνου. Ανέφερε, εξάλλου, πως ενδεχομένως να είναι η τελευταία φορά που προσφέρεται ένα σχέδιο το οποίο θα είναι αφορολόγητο.

Υπάρχει προηγούμενο...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΔΙΠΕΣ προχωράει σε ανάλογες κινήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2022, η ΚΕΔΙΠΕΣ είχε ανακοινώσει και τότε ένα Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης, το οποίο είχε εξαγγελθεί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο αντίστοιχο Σχέδιο του 2021. Έχει δε εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από τον Έφορο Φορολογίας, περί του αφορολόγητου της αποζημίωσης.

Το Σχέδιο τότε προνοούσε τα εξής:

  • Μέγιστο ποσό αφορολόγητης αποζημίωσης €180,000 και ελάχιστο ποσό €35,000 αναλόγως ετών υπηρεσίας, ηλικίας και απολαβών.
  • Τα μέλη του προσωπικού που θα επέλεγαν το Σχέδιο, επιπλέον της χρηματικής αποζημίωσης, θα συνέχιζαν να λαμβάνουν τα ωφελήματα της Ασφάλειας Ζωής ίσης με 60 μηνιαίους ακαθάριστους μισθούς, συμμετοχή στο Ταμείο Υγείας και συμμετοχή στο Ταμείο Ευημερίας, για επιπλέον περίοδο 24 μηνών μετά την αποχώρηση τους από την ΚΕΔΙΠΕΣ ή μέχρι την εξεύρεση άλλης εργασίας ή μέχρι την συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.
  • Επιλέξιμοι για το σχέδιο τότε ήταν όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Πλέον, αναμένεται με ιδαίτερο ενδιαφέρον η ανταπόκριση της οποίας θα τύχει από το προσωπικό το νέο Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης.

Δειτε Επισης

Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις