Το Fintech διεισδύει στον κόσμο των επενδυτικών φορέων και περιουσιακών στοιχείων

Στον σύγχρονο κόσμο των επενδύσεων, τα άφθονα δεδομένα, η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και το κλιμακούμενο υπολογιστικό νέφος ανοίγουν νέους ορίζοντες για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Η πρόσβαση σε αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία επιτρέπει την ανάλυση μαζικών δεδομένων με ακρίβεια και ταχύτητα, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο ενδελεχή και εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Για το θέμα μίλησαν επικεφαλής επιστήμονες και άλλα κορυφαία ονόματα της Κύπρου και του εξωτερικού τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και από πλευράς διαχείρισης κεφαλαίων.

Η σειρά συζητήσεων έγινε κατά το 9ο International Funds Summit & Expo με διοργανωτές τον CIFA και τον Invest Cyprus.

Την αρχή έκανε ο γενικός διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαΐδης. Ο γενικός διευθυντής, ο οποίος σχολίασε το γεγονός ότι η τεχνολογία και η οικονομία είναι αλληλοσυνδέονται. «Με την χρήση της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας μπορούν να γίνουν εκπληκτικά πράγματα και να προκύψουν σπουδαίες ευκαιρίες» σχολίασε. Έστειλε το μήνυμα ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της τεχνικής προόδου.

Στις τάσεις κατέγραψε ο κ. Λουκαΐδης την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), το cloud και big data τα οποία έχουν τεράστια αξία και βοηθούν τους ανθρώπους να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Σχετικά με την Fintech, ο κ. Λουκαΐδης διατύπωσε τη θέση πως όσοι αργήσουν να την ενσωματώσουν «θα μείνουν πίσω» και ότι δεν θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο Martin Goodson, CEO και Chief Scientist του Evolution AI μίλησε για τη διαχείριση ταμείων στην εποχή της ΤΝ. Στο πλαίσιο της δικής του παρουσίας, τόνισε πως η ΤΝ γνωρίζει τα πάντα και πως παρά τα όσα έχουν λεχθεί, έχει την ικανότητα να είναι δημιουργική. Πρόσθεσε πως κάθε προσπάθεια να τεθούν όρια γύρω από τις ικανότητες της ΤΝ έχει αποτύχει. «Η ΤΝ δεν έχει όρια», δήλωσε. Εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας αλλά και τον ενθουσιασμό του για τα μεγάλα οφέλη που την συνοδεύουν.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Mani Janakiraman, Senior Product Manager, Platform Capabilities, Data Intelligence, Data & Analytics του London Stock Exchange Group. Ο Janakiraman σχολίασε τον αυξημένο ρόλο που κατέχει η τεχνολογία στη διαχείριση κεφαλαίων. Κατονόμασε τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στον τομέα θέτοντας σε προτεραιότητα την εμφάνιση της ΤΝ και τη γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Δήλωσε επίσης ότι οι καιροί είναι διαφορετικοί και ότι οι τεχνολογίες απομακρυσμένης εργασίας επίσης καταγράφουν αύξηση. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας cloud, το blockchain και τα APIs είναι επίσης μεγάλες τάσεις.

Η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την επένδυση σε ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που ανέδειξε στη δική του ομιλία, ο Fulvio Pelargonio, Head of Business Development, NPL Markets. Τόνισε τη σημασία του να είναι κατανοητή η γλώσσα των επαγγελματιών τεχνολογίας και λιγότερο τεχνική, όταν απευθύνονται στην ηγεσία. «Πρέπει να είστε σύντομη και περιεκτικοί» συνέστησε ο ειδικός. Εξήγησε στη συνέχεια πως η εταιρεία προετοιμάζει, αναλύει και αξιολογεί τα δεδομένα (data) με σκοπό τη μείωση κόστους στα περιουσιακά στοιχεία.

«Τα άφθονα δεδομένα, η προηγμένη ΤΝ και το κλιμακούμενο υπολογιστικό νέφος προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τους διαχειριστές κεφαλαίων», υποστήριξε ο CEO της AXOVISION, Thomas Kutschera, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό πρακτικά βήματα για την υιοθέτηση της ΤΝ.

Μεταξύ αυτών είναι ο προσδιορισμός περιπτώσεων χρήσης που συσχετίζεται με βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίου, διαχείριση κινδύνου, εκτέλεση συναλλαγών. Είπε ακόμη πως η ΤΝ πρέπει να συνδέεται πάντα με τα δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. «Μελετήστε πώς θα ανανεώνετε, πώς θα χειρίζεστε και πού θα αποθηκεύετε τα δεδομένα σας», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε για δεύτερη χρονιά τους Νέους Επιχειρηματίες στην Κύπρο
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Οικογένεια ενωμένη, επιχείρηση πετυχημένη-Το ανανεωμένο εργαστήριο
Τιμητική εκδήλωση του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση
CBN Young Dragon Awards: Ανακοινώνονται τον Οκτώβριο οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία υποψηφιοτήτων
Μαθήματα ηγεσίας σε πολύπλοκες συνθήκες από Παπαλεξόπουλο και Ευγενίου
Στην προεδρία του Advisory Board του CIM-Cyprus Business School ο Μ. Καπιρής-Αντιπρόεδρος η Ν. Πηλείδου
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου