Το μέλλον της διαχείρισης κεφαλαίων-Τι προβλέπουν οι ειδικοί του κλάδου

Το μέλλον της διαχείρισης κεφαλαίων, το ρυθμιστικό περιβάλλον, η διαχείριση ταμείων και η φορολογία απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους πρωταγωνιστές του κλάδου.

Οι εξελίξεις του σήμερα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που έγινε ανάμεσα στους Norman Pepe, Managing Partner/Chairman, iLS London-Milan, UK , Aaron Sammut, Director at Trident Fund Services, Malta, Anabel Mifsud, Chairperson, Malta Asset Servicing Association, Malta και Paul Broderick, Executive Director, Head of Client Operations Cyprus for MUFG Investor Services.

Οι σπουδαίες προσωπικότητες μιλούσαν στο 9o International Funds Summit & EXPO, με διοργανωτές τους CIFA και Invest Cyprus.

Ο Norman Pepe έθεσε επί τάπητος την λογική της «ανακύκλωσης της πίστωσης». Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σταδιακά θα αποτελέσει την στρατηγική επιλογής για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων και εκτιμητές, ο ομιλητής σχολίασε:

«Την είδα να υιοθετείται σε δικαιοδοσίες όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα», είπε όπου οι επενδυτές ενεργοποιούν εναλλακτικές στρατηγικές βασισμένες στη λογική της επανεκτέλεσης (reperforming).

Στρατηγικές, σχολίασε, που είναι πιο σχετικές με τις προσπάθειες εφαρμογής δεικτών ESG.

Ο Aaron Sammut, κληθείς να μιλήσει για την εφαρμογή κανόνων συμμόρφωσης, είπε πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι κάτι το αναπόφευκτο. «Το ερώτημα δεν είναι αν θα την ενσωματώνουμε αλλά το πώς» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία αξιοποίησής της στην παροχή υπηρεσιών των πελατών. Η αποτελεσματικότητα είναι κατά τον ίδιο το σημείο-κλειδί. Η τεχνολογία συμπλήρωσε, πρέπει να γίνει μέρος της επενδυτικής στρατηγικής.

Η Anabel Mifsud εστίασε στην ανάγκη εξεύρεσης ατόμων με δεξιότητες, στον επενδυτικό κόσμο. «Τα ζητήματα συμμόρφωσης ήταν, κάποτε, πολύ λιγότερα. Τώρα ο ρόλος μας άλλαξε και είναι πιο σύνθετος. Έτσι, χρειάζονται πιο αναλυτικά μυαλά για κατανόηση της κάθε στρατηγικής», είπε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το προσωπικό που εργοδοτείται θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζεται και να έχει ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο.

O Paul Broderick αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Κύπρο ως δικαιοδοσία για να μιλήσει για την ποιότητα του κόσμου, την εμπειρία που υπάρχει σε Λογιστική και Νομική, ενώ, έμφαση έδωσε και στην fintech όπου παρατηρεί άνοδό της στο νησί.

«Το να βρεις ικανό προσωπικό και να επενδύσεις στην τεχνολογία είναι ακόμη δύο πλεονεκτήματα της Κύπρου», είπε. Μάλιστα τόνισε πως πρέπει «να ανταγωνιστούμε τις άλλες δικαιοδοσίες και να προωθηθούμε τη χώρα, γιατί αν βοηθήσουμε την Κύπρο να επωφεληθεί, θα βγούμε κερδισμένοι όλοι μας».

Της συζήτησης σε πάνελ προηγήθηκε παρουσίαση από την πρόεδρο του Malta Asset Servicing Association.

Η Mifsud, έδωσε έμφαση στις μικρότερες δικαιοδοσίες όπως η Κύπρος και η Μάλτα, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι πάροχοι υπηρεσιών είναι συνήθως πιο ανοιχτοί στο να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων διαχειριστών σε αυτές, παρέχοντας περισσότερη στήριξη πριν και μετά την έναρξη λειτουργίας, καθώς είναι πιο συνηθισμένοι στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

«Οι υπηρεσίες είναι συνήθως προσαρμοσμένες στις ανάγκες του διαχειριστή και στο πώς μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα. Επίσης η εξυπηρέτηση των ταμείων είναι πιθανότερο να πραγματοποιείται στην ίδια τη δικαιοδοσία και να μην ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες», συμπλήρωσε.

Η έναρξη της ενότητας από την Ευδοκία Σταυράκη-Στεφάνου η οποία μίλησε για την παγκόσμια παρουσία της Alter Domus. Η Director, Sales and Relationship Management της εταιρείας είπε πως η Alter Domus Ιδρύθηκε το 2003 και παρέχει τις εν λόγω υπηρεσίες σε κατόχους περιουσιακών στοιχείων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις εναλλακτικές επενδύσεις τους.

Συνολικά η εταιρεία εργοδοτεί παγκοσμίως 5.100 εργαζομένους με 38 σε όλο τον κόσμο και 30.000 δομές ανέφερε η κ. Σταυράκη-Στεφάνου.

Η ομιλήτρια, η οποία ήταν και συντονίστρια του πάνελ, ενημέρωσε το κοινό ότι η εταιρεία είναι ένας πλήρως ενοποιημένος πάροχος third-party middle office και back-office υπηρεσιών, στον κλάδο των εναλλακτικών επενδύσεων.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε για δεύτερη χρονιά τους Νέους Επιχειρηματίες στην Κύπρο
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Οικογένεια ενωμένη, επιχείρηση πετυχημένη-Το ανανεωμένο εργαστήριο
Τιμητική εκδήλωση του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση
CBN Young Dragon Awards: Ανακοινώνονται τον Οκτώβριο οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία υποψηφιοτήτων
Μαθήματα ηγεσίας σε πολύπλοκες συνθήκες από Παπαλεξόπουλο και Ευγενίου
Στην προεδρία του Advisory Board του CIM-Cyprus Business School ο Μ. Καπιρής-Αντιπρόεδρος η Ν. Πηλείδου
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου