H βιωσιμότητα επαναπροσδιορίζει τις επενδυτικές στρατηγικές

Ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα στον κόσμο των επενδύσεων και κεφαλαίων.

Άλλωστε, διανύουμε μια εποχή όπου οι οικονομικές αποφάσεις έχουν αντίκτυπο πέρα από τα περιθώρια κέρδους, με τις πρωτοβουλίες να υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο της βιωσιμότητας στη διαμόρφωση του μέλλοντος των επενδύσεων, μετατρέποντας τα χρηματοπιστωτικά τοπία σε οχήματα θετικής παγκόσμιας αλλαγής.

Συνεπώς, στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο και χωρίς υπερβολή, επαναπροσδιορίζει τις επενδυτικές στρατηγικές.

Οι εκθέσεις των κανόνων συμμόρφωσης φαίνεται πάντως πως… βασανίζουν τους oργανισμούς που καλούνται να κατανοήσουν τον τρόπο που πρέπει να υποβάλλονται και να διατηρήσουν ταυτόχρονα χαμηλά τα κόστη τους.

Οι σύνεδροι του 9ου International Funds Summit & EXPO είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά από παρουσιάσεις κάτω από την σχετική ενότητα. Στο «Impact Investing and Sustainability Stage» αναδείχθηκαν, τόσο οι πρωτοβουλίες όσο και οι τρέχουσες εξελίξεις, με επίκεντρο την Ευρώπη.

Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο Μάριος Χαραλαμπίδης, Partner, Head of Financial Services, RSM Cyprus ο οποίος και συντόνισε την ενότητα. Σύμφωνα με τον κ.Χαραλαμπίδη, τα ESG καλούν τους ανθρώπους και τους oργανισμούς, να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξη.

Ευθύνη της ηγεσίας είναι πλέον το να ενεργεί διά μέσου των δεικτών ESG, κάτι που σαφώς προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες και δυνατότητες. Στις προκλήσεις της ηγεσία κατά την εφαρμογή τους είναι, κατά τον ίδιο, η ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ κινδύνου, ανταμοιβής και φήμης του Οργανισμού.

Η παρουσίαση με θέμα «Aligning ESG goals to the European Sustainable Reporting Standards (ESRS) Framework: Opportunities and Challenges» από την Florence Bindelle, Secretary General του Οργανισμού European Issuers, τόνισε την ανάγκη για ακριβή καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των τοπικών ανησυχιών και στην πλοήγηση στη διαδικασία διπλής αξιολόγησης της σημαντικότητας.

«Προτρέπουμε έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθιερώσει μια τυποποιημένη μεθοδολογία για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Μια τέτοια μεθοδολογία θα απλοποιούσε τις ουσιαστικές συγκρίσεις και θα παρείχε στις εταιρείες τη δυνατότητα να προετοιμάζονται εκ των προτέρων», διεμήνυσε.

Στην ομιλία του ο Juanma Revuelta, CEO του Finnova Foundation με τίτλο: “Green bonds and EU Funding perspective: LIFE ECODIGESTION 2.0 as best practice”, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος, λέγοντας ότι πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση προτάσεων Ε&Α&Ι με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Αποτελείται από ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 5,432 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε Περιβάλλον, Φύση και βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής, δράση για το κλίμα και καθαρή ενεργειακή μετάβαση. «Από την έναρξή του το 1992, έχουν χρηματοδοτηθεί περισσότερα από 5.500 έργα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Mε τίτλο «Solving for ESG in Leveraged Finance Markets», η Sabrina Fox, Chief Executive Officer του European Leveraged Finance Association πήρε τον λόγο για μια παρουσίαση μέσω της οποίας έγινε ξεκάθαρο το ότι η αποστολή του Συνδέσμου, είναι να ενεργεί ως η φωνή της κοινότητας των επενδυτών, με στόχο μια πιο διαφανή, αποτελεσματική και ανθεκτική αγορά μοχλευμένης χρηματοδότησης.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα πέντε βήματα για αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής και εφαρμογής των ESG.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνουν οι οργανισμοί ό,τι μπορούν τη δεδομένη στιγμή, ενώ στη συνέχεια πρέπει να κάνουν έναν πρώτο σχεδιασμό.

Τρίτο βήμα είναι το να έχουν ως καθοδήγηση τα υψηλότερα πρότυπα, ενώ, στα πολύ σημαντικά στάδια είναι κατά την Fox το να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και συνεννόηση. «Μην χάνετε τον στόχο από τα μάτια σας», είναι το πέμπτο βήμα για την επιτυχία.

Η Chiara Chiodo, Policy Advisor στον EFAMA | Sustainable Finance, Corporate Governance & Stewardship Brussels αναφέρθηκε στην παρουσίαση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνη που σκοπό έχει την ακεραιότητα, διαφάνεια, διακυβέρνηση και ανεξαρτησία των αξιολογήσεων ESG που παρέχονται στην Ε.Ε.

Το σενάριο αυτό αναδεικνύει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά την εφαρμογή του πλαισίου SF.

“Για την EFAMA, το κομβικό μέρος της δέσμευσής της, είναι να διασφαλίσει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πράσινη μετάβαση με αναλογική και εφαρμόσιμη ρύθμιση”, είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βράβευσε για δεύτερη χρονιά τους Νέους Επιχειρηματίες στην Κύπρο
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Οικογένεια ενωμένη, επιχείρηση πετυχημένη-Το ανανεωμένο εργαστήριο
Τιμητική εκδήλωση του Ολυμπιονίκη Παύλου Κοντίδη στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση
CBN Young Dragon Awards: Ανακοινώνονται τον Οκτώβριο οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία υποψηφιοτήτων
Μαθήματα ηγεσίας σε πολύπλοκες συνθήκες από Παπαλεξόπουλο και Ευγενίου
Στην προεδρία του Advisory Board του CIM-Cyprus Business School ο Μ. Καπιρής-Αντιπρόεδρος η Ν. Πηλείδου
Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου