Πετρέλαιο: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθεί τις τιμές ανοδικά

Άνοδο κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, τη στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Μέση Ανατολή αυξάνονται.

Το Brent ξεπέρασε τα $93/βαρέλι, καταγράφοντας τέταρτη συνεχόμενη ημερήσια αύξηση.

Σημειωτέον πως το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση των επιθέσεων με drones τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, ενώ αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ από τους Χούθι της Υεμένης.

Επιπροσθέτως, το Ισραήλ αναμένεται σύντομα να κάνει έφοδο στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα σύνορα.

H τιμή του πετρελαίου έχει ωθηθεί υψηλότερα λόγω της γεωπολιτικής κρίσης η οποία προκλήθηκε μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Υπάρχουν, παράλληλα, ανησυχίες πως η σύγκρουση θα επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, το οποίο ενδέχεται να «συμπαρασύρει» και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιοχή παράγει το 1/3 του πετρελαίου παγκοσμίως.

«Το risk premium του αργού πετρελαίου έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη»«, ανέφερε η ιδρυτής της συμβουλευτικής Vanda Insights, Bαντάνα Χάρι, αναφέρομενη στις πρόσφατες επιθέσεις και την εκτόξευση των πυραύλων από την Υεμένη. «Όσο διαρκεί η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς, το αργό θα παραμείνει ευάλωτο σε περαιτέρω απότομες αυξήσεις των τιμών σε περίπτωση αύξησης των εντάσεων».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή και προσέφερε τη στήριξή του στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα ζήτησε διπλωματία και περιορισμό της έκτασης της σύγκρουσης. Παρ’ όλα αυτά, η προγραμματισμένη του συνάντηση με τους ηγέτες των αραβικών χωρών ματαιώθηκε μετά από την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας η οποία άφησε πίσω της χάος και εκατοντάδες νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπέδειξε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της, με πιθανότητα περαιτέρω αύξησης στο μέλλον σε περίπτωση σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Φυσικό αέριο: Σταθεροποίηση τιμών εν μέσω επάρκειας LNG και ενίσχυσης των αποθεμάτων
Προαναγγέλλει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά των κατεχομένων η ΤΡΑΟ
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Έλληνας για ηλεκτρική διασύνδεση: «Δεν μπορεί από μόνη της η Κύπρος, και η Ελλάδα, να τα βάλει με την Τουρκία...»
Σε αυτές τις περιοχές θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές τους επόμενους μήνες-Ο προγραμματισμός της ΑΗΚ
Παράταση σχεδίου Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω για ΜμΕ και ΜΚΟ… Η νέα προθεσμία για υποβολή αιτήσεων
Στις ελληνικές καλένδες η ηλεκτρική διασύνδεση...«Θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί»
Σε υψηλό δυο εβδομάδων το πετρέλαιο με άνοδο 2%
Ηλεκτρική διασύνδεση: Συνέστησε αναμονή ενόψει αποφάσεων ΚΥΣΕΑ ο Χριστοδουλίδης-«Να μην προτρέχουμε»