Οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία και στο επιχειρείν-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά…»

Αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στο Ισραήλ προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο στην γύρω περιοχή που συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο, αλλά και γενικότερα στον κόσμο υπό πρίσμα της όποιας πιθανότητας για μια πιο γενικευμένη σύρραξη.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, εύλογα οι ανησυχίες προεκτείνονται και στις οικονομικές επιπτώσεις της διαμορφωθείσας κατάστασης, δεδομένων των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων που διατηρούμε με την γείτονα χώρα.

«Επενδύσεις σοβαρές στο Ισραήλ από Κύπρο δεν έχουμε. Αντίθετα, έχει το Ισραήλ μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο», υποδεικνύει μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος εκτιμά πως για την ώρα δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

«Είναι μία γεωπολιτική διάσταση που προστίθεται στα υπόλοιπα, κάτι που σίγουρα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Ωστόσο, αν τελειώσει γρήγορα, η ζημιά θα είναι διαχειρίσιμη», επισήμανε.

Η τουριστική βιομηχανία

Η τουριστική βιομηχανία βασίζεται σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξή της. Ήδη, προορισμός έχουμε χάσει τη ρωσική αγορά, ενώ με τα πρόσφατα γεγονότα, η απώλεια και του Ισραήλ αιωρείται πάνω από τη συζήτηση επί του θέματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Αντωνίου, και εδώ η ζημιά θα εξαρτηθεί από την χρονική έκταση των γεγονότων, όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι και προβλέπεται να είναι διαχειρίσιμη.

«Η τουριστική κίνηση θα έχει επιπτώσεις, διότι επενδύσαμε αρκετά στην αγορά του Ισραήλ και οι τάσεις είναι σαφώς ανοδικές. Είναι θετικό ότι βρισκόμαστε στο κλείσιμο της σεζόν, αλλά οι προετοιμασίες για την επόμενη ξεκινούν αμέσως με το κλείσιμο της υφιστάμενης. Παρατηρείται ήδη κάποιο μούδιασμα. Αν όλο αυτό το κακό τελειώσει γρήγορα και δεν πάρει διαστάσεις, θα είναι διαχειρίσιμο στον τουρισμό», είπε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον

Απ’ εκεί και πέρα, προβληματισμός εντοπίζεται στις νέες μεγάλες αναπτύξεις, το πελατολόγιο των οποίων βασίζεται σε κόσμο από το Ισραήλ. «Σε αυτούς τους επιχειρηματικούς κύκλους παρατηρούμε βαρύ κλίμα», σημειώνει ο κ. Αντωνίου, για να επαναλάβει πως σε ένα γενικότερο πλαίσιο και δη, σε εθνικό, το μεγαλύτερο πλήγμα όντως το δέχεται ο τουρισμός.

«Από την άλλη, ένα μέρος των ζημιών μπορεί να τύχει διαχείρισης. Διότι ήδη αυξάνεται ο αριθμός των ισραηλινών που μεταφέρονται για λόγους ασφάλειας. Αν υπάρξει κάποια κατάληξη σύντομα, η ζημιά θα είναι διαχειρίσιμη για το 2024. Ήδη υπάρχει σημαντική δραστηριοποίηση ισραηλινών επενδυτών στην Κύπρο», εξήγησε.

Τα πιο πάνω αφορούν ωστόσο, τους τομείς της οικονομίας σε οριζόντια βάση.

Επιχειρήσεις που έχουν άμεσες συναλλαγές με το Ισραήλ, ενδεχομένως, να έχουν σε βάθος χρόνου σημαντικά προβλήματα. «Όλα αυτά είναι οριζόντια. Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι άμεσα συνδεμένες με το Ισραήλ και δραστηριοποιούνται έντονα. Οι επιπτώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις ίσως τις οδηγήσουν σε υπαρξιακά ζητήματα», επισήμανε ο κ. Αντωνίου.

Αντέχει η Κύπρος;

Όπως όλες οι προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, έτσι και τώρα, το φαινόμενο «ντόμινο» σε αρκετούς τομείς δηλώνει παρών. Ήδη, ο τομέας της ενέργειας και των καυσίμων δείχνουν να επηρεάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο και οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κυρίως διότι, στην ήδη πιεσμένη οικονομία από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, η ανάπτυξη των χωρών είναι η επόμενη στη σειρά.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι οι επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων πάνω σε όλα και στο κόστος της ενέργειας. Θα έχουμε τεράστιες πιέσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων, που αν αυτό κρατήσει τον πληθωρισμό, υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνουν δεύτερες σκέψεις για τα επιτόκια. Ξεκινάει από τις τιμές των καυσίμων, πάει στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, και τέλος στην ανάπτυξη», περιέγραψε ο κ. Αντωνίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις έχουν καταντήσει καθημερινό φαινόμενο, έχοντας προκύψει, είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είτε τώρα με την πόλεμο στο Ισραήλ.

Πόσο όμως αντέχει η οικονομία της χώρας μας απέναντι σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες; «Η Κύπρος έδειξε πολλές καλές αντοχές σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία. Όμως, οι αντοχές μειώνονται διαρκώς, γιατί οι κρίσεις είναι απανωτές. Για αυτό χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις για την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Καταλήγοντας, έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία, με την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει αίσια κατάληξη. «Το μήνυμά μας είναι ψυχραιμία. Η ΟΕΒ παρακολουθεί συστηματικά όλες τις εξελίξεις και αυτό που για την ώρα μπορούμε να πούμε είναι πως προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι για μεγάλη ανησυχία», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας