Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ν. Χριστοδουλίδης: Θετικό μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το «θετικό μνημόνιο» της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρέπει να προσεγγιστεί με τον ίδιο επιτυχημένο τρόπο που προσεγγίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση το Μνημόνιο του 2013, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παραλαμβάνοντας την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για το 2022 από τον Εκπρόσωπο της Κύπρου στο ΕΕΣ Λευτέρη Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου παρέδωσε στον Πρόεδρο την έκθεση για το 2022 που αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αλλά και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Όπως γνωρίζετε το ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και φροντίζουμε ώστε και το τελευταίο ευρώ να αξιοποιείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί η πατρίδα μας ανταποκρίνεται θετικά», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τον κ. Χριστοφόρου μοιράζονται την έντονη πεποίθηση για την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας και της ισχυρής εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στους θεσμούς της ΕΕ.

Σημείωσε το σημαντικό ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες της ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων. Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η θετική πορεία.

Αναφέρθηκε ακόμα σε προηγούμενες συναντήσεις που είχε με τον κ. Χριστοφόρου στις οποίες έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων ειδικότερα όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του οποίου, όπως είπε, όλοι γνωρίζουν τη σημασία. Σημείωσε ότι το Ταμείο αυτό,  ήταν μια καθοριστική παρέμβαση της ΕΕ σε μια δύσκολη περίοδο για τα κράτη – μέλη και η ΚΔ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσει τα κονδύλια και τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από αυτό.

Πρόσθεσε ότι και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει λόγο στο σημαντικό αυτό όραμα της ΕΕ που από τη μια βοηθά τα κράτη-μέλη σε μια δύσκολη συγκυρία και από την άλλη αποτελεί και οδηγό για να πετύχει η χώρα την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που αποτελούν προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος είπε ότι μιλώντας πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε στους Υπουργούς ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «είναι το θετικό μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρέπει να προσεγγιστεί με τον τρόπο που προσεγγίστηκε και εφαρμόστηκε το μνημόνιο του 2013, από την Κυπριακή Δημοκρατία και την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, ήταν μια πάρα πολύ ορθή προσέγγιση. Σημείωσε ιδιαίτερα τον ρόλο του τότε Υπουργού Οικονομικών «του φίλου Χάρη Γεωργιάδη».

«Όπως τότε η Κυβέρνηση ένιωσε ότι ήταν το δικό της πρόγραμμα το ίδιο κάνουμε σήμερα για το ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανταλλαγή απόψεων που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα, βοήθησε πάρα πολύ στις συζητήσεις που είχαν εσωτερικά στην Κυβέρνηση ώστε να υποβληθούν κάποιες αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα σεντ.

Διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοφόρου ότι η ΚΔ θα συνεχίσει να έχει μια ισχυρή παρουσία στην ΕΕ και σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της ΚΔ από της ιδρύσεώς της.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το ισχυρό όπλο που τα επόμενα χρόνια ανέρχεται στα €3.093.000.000. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην κοινωνία και την οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει η Κύπρος με αυτούς τους ρυθμούς να απορροφά τα κονδύλια αλλά και να τα αξιοποιεί προς όφελος της κοινωνίας μέσα από τους σωστούς δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει η ΕΕ.

Δειτε Επισης

Ask Wire's BRIX: Μάθε τις επιδόσεις των άλλων developers και κέρδισέ τους στα σημεία
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία