Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αύξηση λιανικών πωλήσεων σε ΗΠΑ αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας αύξησης επιτοκίων

Μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και ξόδεψαν περισσότερα σε εστιατόρια και μπαρ, εδραιώνοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο.

Η ισχυρή ζήτηση που απεικονίζεται στην έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ακολουθούν την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης και των τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.

«Η οικονομία μοιάζει να συνηθίζει το νέο φυσιολογικό των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι οι αγοραστές δεν κάνουν παύση, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS.

«Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων φέτος στον πίνακα των προβλέψεών τους και θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουν, αν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίσουν να εκπλήσσουν ανοδικά τους οικονομολόγους», πρόσθεσε.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, την στιγμή που τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% αντί για 0,6% που είχε αναφερθεί προηγουμένως. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Οι λιανικές πωλήσεις αφορούν κυρίως αγαθά και δεν είναι προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό.

Παρά την επίδειξη ανθεκτικότητας στις λιανικές πωλήσεις, οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες αυξάνονται για τους καταναλωτές. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό, έχει ωθήσει τις καθυστερήσεις πληρωμών για πιστωτικές κάρτες σε υψηλό 11 ετών.

Οι καταναλωτές βασίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες για τη χρηματοδότηση των αγορών τους. Εκατομμύρια Αμερικανοί συνέχισαν τον Οκτώβριο τις πληρωμές των φοιτητικών δανείων, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, αντιστοιχούσαν σε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου στο 0,3% του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος.

Παρ' όλα αυτά, οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να ωθούνται από τη σφιχτή αγορά εργασίας, με την οικονομία να δημιουργεί 336.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παραμένουν υψηλότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Οι πωλήσεις στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων επιταχύνθηκαν κατά 1,0% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο. Οι εισπράξεις στα πρατήρια βενζίνης αυξήθηκαν κατά 0,9%, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές στις αντλίες. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των πρατηρίων βενζίνης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις σημείωσαν άλμα 1,1% μετά από άνοδο 0,4% τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω τον Οκτώβριο, αφού η Amazon πραγματοποίησε άλλη μια προωθητική ενέργεια της Prime Day αυτόν τον μήνα, κατά την οποία και άλλοι πωλητές προσέφεραν παρόμοιες προσφορές.

Οι πωλήσεις στις υπηρεσίες και στα καταστήματα εστίασης αυξήθηκαν κατά 0,9% μετά από αύξηση 0,4% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι θεωρούν την κατανάλωση φαγητού ως βασικό δείκτη της οικονομικής δύναμης των νοικοκυριών. Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις πωλήσεις των καταστημάτων υγειονομικού υλικού και προσωπικής φροντίδας, των γενικών εμπορευμάτων καθώς και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών.

Ωστόσο, οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές άλλων μεγάλων ειδών, όπως τα ηλεκτρονικά είδη και συσκευές, με τις πωλήσεις σε αυτά τα καταστήματα να μειώνονται κατά 0,8%.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν ότι οι λεγόμενες βασικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2%, αντί για 0,1% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Δειτε Επισης

Στα $113 αυξάνει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό η Αίγυπτος
Θετικά πρόσημα στην Ασία, εν αναμονή... κεντρικών τραπεζών και πληθωρισμού
ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή
Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία