ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο φαρμακευτικός τομέας είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναπτυσσόμενους ανά τον κόσμο, καθώς ζούμε στην εποχή που η ανάγκη για νέες και απαιτητικές θεραπείες όλο και μεγαλώνει μαζί με τις σχετικές επενδυτικές δραστηριότητες.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενδεικτικό της άνθισης και των προοπτικών του κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι τα φάρμακα κατέλαβαν τη 2η θέση στη λίστα με τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα του νησιού μας το 2022, ενώ οι μηνιαίες εγχώριες εξαγωγές φαρμάκων ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στα 28.7 εκατομμύρια ευρώ.

Η βιομηχανία φαρμάκων του τόπου μας στέκεται σήμερα επάξια στο πλάι της κοινωνίας. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ανά το παγκόσμιο από ελλείψεις σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, οι ανάγκες της Κύπρου δύνανται να ικανοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό από την παραγωγή των δικών μας φαρμακοβιομηχανιών.

Στο φαινόμενο των παγκόσμιων ελλείψεων συμβάλλουν συνεχείς, κυρίως αστάθμητοι και εξωγενής παράγοντες, όπως η πρόσφατη πανδημία του covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, που οδηγούν σε ανεπάρκειες πρώτων υλών και μειωμένη παραγωγή.

Στη δυνατότητα να διαχειρίζεται η χώρα μας αποτελεσματικά τις ανάγκες της για φάρμακα και να μην εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές, συμβάλλει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), και το γεγονός ότι οι εταιρείες - μέλη του έχουν έγκυρη πληροφόρηση για τις ανάγκες της αγοράς, γεγονός που τους επιτρέπει να προγραμματίσουν και να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο τομέας, ωστόσο, δεν παραμένει σε τοπικό επίπεδο ανέπαφος από όσα συμβαίνουν στον κόσμο και οπωσδήποτε έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές εκκρεμότητες που απαιτούν λύσεις, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές του. Στις προτεραιότητές τους κυριαρχούν θέματα όπως η διασφάλιση της ορθολογικής και αποτελεσματικής χρήσης και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Σύμφωνα με την Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), η ένταξη καινοτόμων σκευασμάτων στο ΓεΣΥ μπορεί να πάρει από αρκετούς μήνες μέχρι και χρόνια, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να ωθούνται στην επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) θέτει επί τάπητος την ενδεχόμενη διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονίας και όχι από τα νοσοκομειακά, κάτι που ως επί το πλείστον συμβαίνει σήμερα.

Ποτέ και πουθενά δεν είναι όλα ρόδινα και ιδού ένα πεδίο δόξης λαμπρό, αυτό των προκλήσεων που μετατρέπονται σε ευκαιρίες και κίνητρα, κυρίως όταν υπάρχουν απτές προοπτικές και ένας δρόμος ήδη στρωμένος με επιτεύγματα σοβαρών εταιρειών με σημαντικό πορτφόλιο, όπως συμβαίνει στο κυπριακό φαρμακευτικό σκηνικό.

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί, παρουσιάζουμε μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Κύπρου. Συγκεκριμένα τις ABOCA, DELORBIS, MedoChemie και ΟΜΙΛΟ Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ.

Δειτε Επισης

Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ: Από θέση ισχύος!
Medochemie: Με διεθνείς περγαμηνές
DELORBIS: Σε κάθε γωνιά του πλανήτη
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ