Τα βρίσκουν για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε.

Μακρές διαβουλεύσεις επί της πρότασης πακέτου για την Αναθεώρηση του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρισμού της ΕΕ είχαν την Τρίτη τα κράτη μέλη της ένωσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η πρόταση αποσκοπεί στην επιτάχυνση διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές αυξήσεις των τιμών και πιθανή χειραγώγηση της αγοράς και να καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

Όπως σημειώνεται, οι Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία επί του επίμαχου θέματος των Συμβάσεων επί Διαφορά, συμφωνία η οποία ολοκληρώνει τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου επί του φακέλου.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρεται πως «δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας και υποστήριξε τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας επί της πρότασης, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη γειτονία της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, προστίθεται, «υποστήριξε τις πρόνοιες που αφορούν στην παράταση της δυνατότητας εφαρμογής των έκτακτων προνοιών για σταθεροποίηση ενεργειακών τιμών και την ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη για τη χρήση μηχανισμών ισχύος».

Συμπληρώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, επίσης, τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό Υπουργό Ενέργειας German Galushchenko, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση του ενεργειακού συστήματος και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Ουκρανίας, ενόψει και του χειμώνα.

Προστίθεται επίσης ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, η Επιτροπή ενημέρωσε για τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για τη Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Απόδοσης, την τρέχουσα κατάσταση υποβολής των προσχεδίων των Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλίματος των κρατών μελών και την αξιολόγηση της επί αυτών, όπως και για την ετοιμότητα της ΕΕ, ενόψει του επόμενου χειμώνα 2023/2024.

Επίσης, Φινλανδία και Εσθονία ενημέρωσαν για την πορεία διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν την πρόσφατη σοβαρή ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου που τις συνδέει, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Κερδίζει έδαφος η μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.-Στα 100 εκατ. το ποσό που θα καταβάλει
Ξεκαθαρίζει για Chevron ο Λετυμπιώτης-«Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα»
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Coral Cyprus (Shell Licensee): Μια εντυπωσιακή κοινωνική και περιβαλλοντική δράση
Διαγωνισμό μίσθωσης γης για έργα ΑΠΕ προκήρυξε η ΑΗΚ
Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη
Συστήνεται νέα εταιρεία ειδικού σκοπού για την ηλεκτρική διασύνδεση-Πώς μπαίνουν στην εξίσωση τα ΗΑΕ
ΡΑΕΚ: Αναγκαία η αναβάθμιση δικτύου για διείσδυση των ΑΠΕ
Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron