Συμφωνία εξάλειψης διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Κροατίας

Κύπρος και Κροατία υπέγραψαν συμφωνία για την εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο Εισόδημα και στο Κεφάλαιο και για την Παρεμπόδιση της Φοροδιαφυγής και Φοροαποφυγής, καθώς και το σχετικό Πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία υπογράφηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στα πλαίσια της συνάντησης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Σύμβαση υπόγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και εκ μέρους της Δημοκρατίας της Κροατίας υπόγραψε o ομόλογος του Marko Primorac.           

Η Συμφωνία, επικαιροποιεί την υφιστάμενη Σύμβαση η οποία είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 1985,  μεταξύ της  Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ίσχυε μετά τη διάλυση της και θεωρείται ξεπερασμένη. Η νέα Σύμβαση, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, ειδικότερα μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσω της διακρατικής σύμβασης διασφαλίζεται σαφής φορολογικός χειρισμός των συναλλαγών μεταξύ των δυο κρατών παρέχοντας σταθερότητα και βεβαιότητα στους επενδυτές», αναφέρεται.

Η Σύμβαση βασίζεται στο Μοντέλο Φορολογικών Συμβάσεων του ΟΟΣΑ και εμπεριέχει όλα τα ελάχιστα πρότυπα των Δράσεων για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPS) που αφορούν τις διμερείς συμβάσεις.                  

Σημειώνεται επίσης ότι η διεύρυνση, διατήρηση και επικαιροποίηση, του δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας, με την προσθήκη ακόμη μίας νέας και σημαντικής σύμβασης, είναι για την Κυβέρνηση υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, καθώς συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Δειτε Επισης

Φωνές από συγκυβερνώντες για ειδικό δικαστήριο και εξώδικη επίλυση διαφορών-Ενστάσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ
Αργή και σταδιακή η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο-Οι εκτιμήσεις Τάσου Γιασεμίδη και Γιώργου Συρίχα
Έφεση Γενικού Εισαγγελέα σε νέα απόφαση δικαστηρίου για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες
Παράταση ενός έτους σε κίνητρα και ελαφρύνσεις προς ώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων
Απόρριψη από το Δικαστήριο νέας αγωγής για το κούρεμα-Το σκεπτικό της απόφασης
Πρόγραμμα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού από το JA Cyprus και τον Σύνδεσμο Τραπεζών
Eurobank Κύπρου: Πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015
Καταθετικά προϊόντα με αποδόσεις μέχρι 4% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί