Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μελέτη για την αναθεώρηση του τέλους εταιρειών- Στα €40 με €50 εκατ. τα ετήσια έσοδα

To Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μελέτη για την αναθεώρηση του τέλους εταιρειών, δήλωσε εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, με τους βουλευτές να δίνουν περιθώριο μερικών μηνών, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προωθηθούν οι σχετικές προτάσεις νόμου που εκκρεμούν ενώπιον του σώματος.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, με τον Πρόεδρο της επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να λέει πως έπειτα από τη αναβολή των προτάσεων νόμου από την Ολομέλεια, είπαν να δοθεί  ευχέρεια για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το θέμα θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας.  

Σημειώνεται ότι τα ετήσια έσοδα από το τέλος εταιρειών ανέρχονται μεταξύ €40 και €50 εκατ.

Ο κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε πως η Κυβέρνηση επιδιώκει αναβολές ή «παρεμπόδιση» της λήψης απόφασης από τη Βουλή. Η Βουλή, είπε ζητά σαφέστατα και ξεκάθαρα αυτό το τέλος σταδιακά να καταργηθεί και να καταβάλει προσπάθεια η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την απώλεια του κράτους εντός τριών χρόνων. Τo θέμα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχετικές προτάσεις οι οποίες είναι πολυσυζητημένες.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως το ΥΠΟΙΚ προβαίνει στην ετοιμασία σχετικής μελέτης που σχετίζεται με την αναθεώρηση του τέλους.

Ο προκαταρκτικός προσανατολισμός, είπε, είναι να τεθεί κλιμακωτό τέλος στην βάση του κύκλου εργασιών, να υπάρξει μηδενικό τέλος για αδρανοποιημένες εταιρείες και το τέλος να μειώνεται μέχρι ενός ορίου κύκλου εργασιών και ακολούθως να αυξάνεται.

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτό καθορίζεται βάσει των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η πρόταση του ΥΠΟΙΚ είναι βάσει του τζίρου των εταιρειών. Εξήγησε πως ο τζίρος των εταιρειών είναι πιο αντιπροσωπευτικός για την επιβολή στοχευμένου τέλους, αφού υπάρχουν εταιρείες με μηδαμινά περιουσιακά στοιχεία αλλά με μεγάλο κύκλο εργασιών.

Όπως ανέφερε, βάσει των στοιχείων, οι μέσες ετήσιες εισπράξεις κυμαίνονται στα €40 με €50 εκατ. Στόχος είναι να περιορίζεται η απώλεια στα €15 εκατ. και να εξευρεθεί κάποιος τρόπος αντιστάθμισης στις απώλειες συμπλήρωσε.

Η Έφορος Εταιρειών, Ειρήνη Μυλωνά – Χρυσοστόμου είπε πως το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών έχει την αρμοδιότητα να εισπράξει το τέλος και να εφαρμόζει διαδικασίες για τις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται.

Σημείωσε ωστόσο ότι η είσπραξη γίνεται από όλες τις εταιρείες «μια κοψιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Αν θα γίνουν τέτοιες διαδικασίες που θα διαχωρίζουν μεγέθη εταιρειών και κύκλους εταιρειών να ληφθεί υπόψη ότι ο Έφορος Εταιρειών, όπως είναι οι αρμοδιότητες του, δεν μπορεί να διαχωρίζει. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις ή να αλλάξει ο εισπράκτορας», είπε.

Πολλοί βουλευτές επεσήμαναν ότι το θέμα αυτό εκκρεμεί από το 2017 για μια νομοθεσία που είχε επιβληθεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα είπε ότι το θέμα συζητείται από το 2018 και τότε είχε λεχθεί ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα υπήρχε λύση. «Να μην κοροϊδευόμαστε, θέλουμε να δούμε πότε θα επιλυθεί το θέμα. Δεν θα πρέπει να πάρει περισσότερο 2 ή 3 μήνες», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι το θέμα συζητείται από το 2017.

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε την ανάγκη να απλουστευθεί το όλο σύστημα στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. «Θα γίνει μια φορολογική μεταρρύθμιση, θα συνεχίσουμε να έχουμε 100 χρεώσεις; Θα έχουμε τον εταιρικό φόρο, τα μερίσματα, τα χαρτόσημα, και το τέλος εταιρειών;» είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει σε μια μεταβατική ρύθμιση ειδικά για τις μικρές εταιρείες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης τόσο μιλώντας εντός της επιτροπής όσο και στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την εκφρασθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, όταν συζητείτο το θέμα, η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι δεν επιθυμούσε να αλλάξει το θέμα. Είπε ακόμη ότι υπάρχει μια προθεσμία μερικών μηνών, αφού η επόμενη καταβολή του τέλους είναι τον Ιούνιο του 2024.

Τέλος ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι το θέμα έχει εγγραφεί από το 2017. «Σεβαστήκαμε την θέση της κυβέρνησης ότι υπήρχαν ζητήματα με τον προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή που υπάρχει πρόθεση θα πρέπει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα το έχουμε ενώπιον μας για να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε.

Δειτε Επισης

Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα
Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Μηνύματα στη Βουλή από το Προεδρικό για τις εκποιήσεις- «Ευελπιστούμε ότι…»
Λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη αξία οι άδειες οικοδομής το πρώτο ενιάμηνο
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών