Χρίστος Κληρίδης: Η πρώτη θητεία στην προεδρία του ΠΔΣ και τα στοιχήματα της επόμενης τριετίας
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 17 Οκτωβρίου 2023
Τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει σε περίπτωση επανεκλογής του στην προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ), παραθέτει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o πρόεδρος του ΠΔΣ, Χρίστος Κληρίδης.
Ταυτόχρονα, ο Χρίστος Κληρίδης προβαίνει σε ανασκόπηση των πεπραγμένων κατά την πρώτη τριετή παρουσία του στην προεδρία του ΠΔΣ, σημειώνοντας πως ήταν μια πολύ δύσκολη τριετία ένεκα και των στόχων που είχε θέσει για συνολική αναβάθμιση του κύρους του Συλλόγου. Κάτι το οποίο, όπως επισημαίνει, επιτεύχθηκε.
Ανάμεσα στους στόχους που θέτει σε περίπτωση επανεκλογής του είναι η επίλυση των προβλημάτων που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι με το τραπεζικό σύστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, και κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ο κ. Κληρίδης αναφέρει πως ως δικηγόροι θα πρέπει πλέον να προβληματιστούν για το ενδεχόμενο δημιουργίας Συνεργατικής Τράπεζας Δικηγόρων για εξυπηρέτηση των μελών του ΠΔΣ.
Παράλληλα, ο Χρίστος Κληρίδης εκφράζει την άποψη πως οι δικηγόροι πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους την τύχη τους όσον αφορά την προσέλκυση ξένων πελατών και επενδύσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του για επανεξέταση των όρων εισδοχής στο επάγγελμα.
«Το επάγγελμα θα αναβαθμιστεί και θα ενισχύσει το κύρος του με την αυστηροποίηση των όρων εισδοχής», σημειώνει.
Καταλήγοντας, ο Χρίστος Κληρίδης στέλνει το μήνυμα πως μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις, και όχι με αοριστολογία και γενικολογία, θα προχωρήσει μπροστά το δικηγορικό επάγγελμα.
Επαναδιεκδικείτε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Σε μια επιγραμματική αποτίμηση του έργου της τριετίας 2020-2023 θεωρείτε ότι έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι σας;
Η πρώτη τριετία στον ΠΔΣ υπήρξε πολύ δύσκολη, δεδομένων και των στόχων που είχα θέσει για τη συνολική αναβάθμιση του κύρους του ΠΔΣ, στόχος ο οποίος θεωρώ ότι επετεύχθη.
Προχωρήσαμε στη σύσταση 19 Επιτροπών εφ’ όλης της ύλης και ανταποκριθήκαμε έτσι θετικά στις υποχρεώσεις μας ως επιστημονικό σώμα και όχι απλώς σαν ένα συντεχνιακό σώμα μελών. Αναπτύξαμε μία άριστη σχέση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ιδιαίτερα με την Επιτροπή Νομικών. Η δε συνδρομή του ΠΔΣ σε εκατοντάδες νομοσχέδια υπήρξε καταλυτική και συνεχίζει να είναι ουσιαστική.
Παράλληλα, δημιούργησα μία liaison Επιτροπή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για την καλύτερη συνεργασία. Μεταξύ άλλων, η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς, όπως φαίνεται με την ψήφιση την περασμένη Πέμπτη του Νομοσχεδίου που αφορά τους δικηγόρους, προϊόν σκληρής εργασίας μου τα τελευταία τρία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, όλοι οι δικηγόροι υπάγονται, είτε ασκούν είτε όχι τη δικηγορία, στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου του ΠΔΣ, με υποχρέωση καταβολής ετήσιας συνδρομής και παρακολούθησης της διά βίου εκπαίδευσης ως προϋπόθεση, αν ποτέ επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο μαχόμενης δικηγορίας.
Παράλληλα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τον εποπτικό έλεγχο, νομοθεσία για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, που εκτός του εκσυγχρονισμού των μηχανισμών, προνοεί για τον διορισμό παραλήπτη/διαχειριστή της περιουσίας του εξ αποφάσεως χρεώστη, ο οποίος θα είναι δικηγόρος και θα αναλαμβάνει την είσπραξη της απόφασης με δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών σε τράπεζες.
Επιπρόσθετα, συνεργαστήκαμε με την Κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία σε πάμπολλα θέματα.
O εποπτικός ρόλος του ΠΔΣ
Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του ΠΔΣ σε σχέση με τον εποπτικό του ρόλο; Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων, όπου και σας ασκήθηκε προσωπική κριτική για κάποιες δηλώσεις και αναφορές σας...
Στα θέματα των κυρώσεων, λόγω ακριβώς των σωστών χειρισμών και του αποτελεσματικού ελέγχου, δεν τίθεται θέμα να απωλέσει τον εποπτικό του ρόλο ο ΠΔΣ.
Έχουμε πάρει τα εύσημα και στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο, ως το μόνο επαγγελματικό σώμα το οποίο προέβη σε εκατοντάδες εποπτικούς ελέγχους και στην εκδίκαση μεγάλου αριθμού υποθέσεων στα θέματα που αφορούν τα διαβατήρια και γενικά τη νομοθεσία για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Λάβαμε επίσης τα εύσημα και σε σχέση με την επιβολή των κυρώσεων και δικαιωθήκαμε πλήρως όσον αφορά τους ισοσκελισμένους χειρισμούς μας. Από τη μια η προστασία των μελών μας και από την άλλη η τήρηση των σχετικών προνοιών της Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
Οι προτεραιότητες της επόμενης τριετίας
Εάν επανεκλεγείτε στο πηδάλιο του ΠΔΣ ποια θα είναι τα θέματα προτεραιότητάς σας;
Στοίχημα της επόμενης τριετίας, η οποία θα είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη τριετία, είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στα Επαρχιακά Δικαστήρια. Για τον σκοπό αυτό έχουμε προβλέψει για την εισαγωγή της τεχνολογίας, δηλαδή μαγνητοφώνησης των πρακτικών, όπως επίσης και των εξ αποστάσεως ακροάσεων (ODR). Βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Επιπρόσθετα, εισηγηθήκαμε τη δημιουργία εξειδικευμένων δικαιοδοσιών, ώστε να μπορούν, εξειδικευμένοι δικαστές να δικάζουν υποθέσεις της ειδικότητάς τους, με ταχύτητα, ασφάλεια και ποιότητα.
Για αντιμετώπιση του backlog, εισήγησή μας είναι να το αναλάβουν συνταξιούχοι δικηγόροι και δικαστές. Χρειαζόμαστε 20 έως 30 ανά το παγκύπριο. Το θέμα είναι ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών για έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων.
Στοίχημα της επόμενης τριετίας είναι επίσης, η προώθηση της κουλτούρας της διαιτησίας και διαμεσολάβησης, όπως και ενίσχυση των θεσμών.
Για τον σκοπό αυτό, ο ΠΔΣ έχει προωθήσει το Κυπριακό Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, και για τον σκοπό αυτό άνοιξε το Μητρώο σε δικηγόρους με 12ετή πείρα και θα προχωρήσει σε περαιτέρω διεύρυνση για να συμπεριλάβει τους νέους δικηγόρους με πείρα 7 ετών και άνω για να δικάζουν υποθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.
Θα πρέπει και είναι στο πλάνο μας, η έναρξη διαφημιστικής καμπάνιας και εκστρατείας, ούτως ώστε οι διάδικοι να μάθουν πλέον ότι η εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών είναι η μόνη λύση για ταχεία και πιο αποτελεσματική εκδίκαση των διαφορών τους.
Για το θέμα των νέων Κανονισμών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εισήχθησαν προτού αναλάβουμε τα καθήκοντά μας ως Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020, και ετέθησαν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Είχαμε επαρκή προειδοποίηση και από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα εκπαιδεύσαμε πέραν των 3.500 δικηγόρων και θα συνεχίσουμε.
Μέλημά μας τώρα είναι, να διπλασιαστούν τουλάχιστον τα έξοδα, με δεδομένη τη δυσκολία εφαρμογής των θεσμών και με δεδομένη παράλληλα την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών.
Περαιτέρω, αντιστάθμισμα αποτελεί και η αύξηση της νομικής αρωγής.
Στόχος μας επίσης είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο δυστυχώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχή και πολλαπλά προβλήματα.
Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και ως δικηγόροι θα πρέπει πλέον να προβληματιστούμε για το ενδεχόμενο δημιουργίας Συνεργατικής Τράπεζας Δικηγόρων για εξυπηρέτηση των μελών μας.
Το Ταμείο Συντάξεως
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα τον δικηγορικό κόσμο είναι το Ταμείο Συντάξεως...
Τολμήσαμε και αγγίξαμε το Ταμείο Συντάξεως για το οποίο ουδείς ομιλεί και δυστυχώς προηγούμενα Συμβούλια το μετέθεταν στα επόμενα.
Αφουγκραστήκαμε την εισήγηση των μελών μας. Όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα μπορούν να το πράξουν και οι υπόλοιποι θα λειτουργήσουν είτε με το υφιστάμενο σύστημα με περιμετρικές αλλαγές είτε με το Ταμείο Προνοίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά είχαμε κερδοφορία από επενδύσεις στο εξωτερικό Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.
Πώς μπορεί ο ΠΔΣ να συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως κέντρου επαγγελματικών υπηρεσιών για την προσέλκυση επενδύσεων;
Θεωρώ ότι οι δικηγόροι πρέπει να αναλάβουν μόνοι τους την τύχη τους όσον αφορά την προσέλκυση ξένων πελατών και επενδύσεων.
Παράλληλα με την εκστρατεία της κυβέρνησης και διαφόρων παραγόντων για προώθηση της Κύπρου, είτε για επενδυτικούς σκοπούς, είτε ως κέντρου υπηρεσιών και/ή δραστηριοτήτων, θα πρέπει ο ΠΔΣ σε συνεργασία με τα μέλη του, να αναπτύξει διεθνή δραστηριότητα με συνέδρια στο εξωτερικό και στην Κύπρο για να χρηματοδοτήσει τις ενέργειες αυτές.
Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι έχουμε επεξεργαστεί στο Νομικό Συμβούλιο με δική μου πρωτοβουλία την επανεξέταση των όρων εισδοχής στο επάγγελμα. Το επάγγελμα θα αναβαθμιστεί και θα ενισχύσει το κύρος του με την αυστηροποίηση των όρων εισδοχής με στόχο ακριβώς την αναβάθμισή του.
Έχουν εγκριθεί τα νέα κριτήρια, τα οποία τώρα θα πρέπει να εισαχθούν σε σχετική νομοθεσία και να γίνουν οι ανάλογες ρυθμίσεις όπου χρειάζεται.
Καταληκτικά, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον δικηγορικό κόσμο ενόψει της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας;
Έχουμε δουλέψει σκληρά την περασμένη τριετία και σηκώνουμε τα μανίκια για την επόμενη. Είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Απεχθάνομαι την αοριστολογία και τη γενικολογία. Μιλώ με συγκεκριμένα παραδείγματα, εισηγήσεις και προτάσεις. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά.