Δρ Χρ. Παπαδημητρίου: Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού στη βιομηχανία της φιλοξενίας

Του Δρος Χρήστου Παπαδημητρίου*

Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στην Κύπρο και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του κράτους μας.

Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας που επηρεάζουν τον κλάδο της φιλοξενίας είναι η σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού Μερικά από τα οφέλη εφαρμογής σωστών πρακτικών στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα ακόλουθα: α)υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων, β)χαμηλότερη εναλλαγή προσωπικού, γ)ανώτερη εξυπηρέτηση πελατών, και φυσικά, δ)αυξημένη κερδοφορία.

Συνεπώς, ο πιο βασικός στόχος ενός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού είναι να εφαρμόσει μια ποικιλία λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί στρατηγικά με σκοπό την προσέλκυση και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού εργατικού δυναμικού.

Η διαχείριση ανθρώπινων πόρων στον κλάδο της φιλοξενίας είναι μια κρίσιμη λειτουργία που περιλαμβάνει τη διαχείριση του προσωπικού και τις εργασιακές σχέσεις. Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο αυτό είναι να προσλαμβάνει, να εκπαιδεύει και να αναπτύσσει υπαλλήλους με επιδίωξη τη διασφάλιση ότι παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες του ξενοδοχείου.

Επίσης το εν λόγω τμήμα, πρέπει να προσδιορίσει τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται για κάθε θέση εργασίας, και να προσλάβει υπαλλήλους που πληρούν αυτά τα κριτήρια και να διασφαλίσει ότι είναι κατάλληλοι για τη προτεινόμενη θέση εργασίας. Στόχος λοιπόν του τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΤΔΑΔ) είναι η πρόσληψη εξειδικευμένων υπαλλήλων, αφού η επιτυχία κάθε επιχείρησης φιλοξενίας εξαρτάται από την ποιότητα των εργαζομένων της.

Μόλις γίνονται οι προσλήψεις του ανθρώπινου δυναμικού, το ΤΔΑΔ απαιτείται να εστιάσει στην εξειδίκευσή τους μέσω της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας στον κλάδο της φιλοξενίας, επειδή οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες έτσι ώστε να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες.

Το ΤΔΑΔ, στον κλάδο της φιλοξενίας είναι επίσης υπεύθυνο για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η σχετική καθοδήγηση και η εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Παράλληλα, το ΤΔΑΔ εργάζεται και προσπαθεί μέσω της αγαστής συνεργασίας με το εργατικό δυναμικό, να εντοπίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Με αυτό τον τρόπο τους παρέχει ευκαιρίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα τους δημιουργεί το αίσθημα της εκτίμησης.

Εκτός από την πρόσληψη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη εργαζομένων, το ΤΔΑΔ στον κλάδο της φιλοξενίας είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων. Οι σχέσεις των εργαζομένων περιλαμβάνουν ζητήματα όπως παράπονα, διαφωνίες και πειθαρχικά αδικήματα. Το ΤΔΑΔ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα, διαφάνεια και συνέπεια, για να διατηρηθεί ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς προστριβές και συγκρούσεις.

Τέλος, το ΤΔΑΔ στον κλάδο της φιλοξενίας είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης του οργανισμού με τους εργατικούς νόμους και κανονισμούς. Πρέπει να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός ακολουθεί δίκαιες εργασιακές πρακτικές και παρέχει στους εργαζόμενους τους ανάλογους μισθούς, παροχές, καθώς και σωστές συνθήκες εργασίας.

Συμπερασματικά, το ανθρώπινο δυναμικό διαδραματίζει τον πιο βασικό και κρίσιμο ρόλο στον κλάδο της φιλοξενίας. Είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη εργαζομένων, τη διαχείριση των σχέσεων των εργαζομένων και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους εργατικούς νόμους και κανονισμούς.

Το ΤΔΑΔ στον κλάδο της φιλοξενίας πρέπει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρα, παραγωγικότητα και ικανοποίηση από την εργασία τους. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην επιτυχία του οργανισμού και συμβάλλουν στη διασφάλιση ότι οι πελάτες λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Να τονιστεί βέβαια ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ένα άτομο, χρειάζεται ομάδα…τη σωστή ομάδα.

Το πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, και γενικότερα ο όμιλος Leptou, είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς, αφού γνωρίζει τι πρέπει να προσέξει το ΤΔΑΔ στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας και είναι έτοιμο να βοηθήσει τόσο την κοινότητα όσο και τους νεοεισερχόμενους φοιτητές να το αντιληφθούν και να κατανοήσουν εις βάθος τον τρόπο που εργάζεται το συγκεκριμένο τμήμα. Τα προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, προσφέρουν τη δυνατότητα άριστης σταδιοδρομίας και άμεσης επαγγελματικής ανέλιξης, ειδικότερα στον κλάδο της φιλοξενίας, παρέχοντας εφαρμοσμένη και καινοτόμα γνώση αιχμής προς την φοιτητική του κοινότητα.

*Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων-Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

Δειτε Επισης

Cyprus Airways: Ξεκινά πτήσεις προς Βρυξέλλες-Όλες οι πληροφορίες
Συγκρατημένη αισιοδοξία Υφυπουργού Τουρισμού και ACTA για 2024
Βασίλης Σταματάρης: Παραδίδω στον επόμενο Πρόεδρο ένα ACTA πιο ισχυρό
Το χριστουγεννιάτικο χωριό στη Μαρίνα Αγίας Νάπας επιστρέφει πιο γιορτινό από ποτέ
Mercure: Διπλασιάζει την παρουσία της στην Κύπρο-Νέο ξενοδοχείο στην καρδιά της Λάρνακας
Παραγωγικές συζητήσεις Σεβίλλης-Πάφου για την «Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού»
Νέα εποχή για τον ναυτικό τουρισμό με την ίδρυση Δικτύου Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου
Προς ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό, αγκάθι η έλλειψη προσωπικού-Στο Προεδρικό ο ΠΑΣΥΞΕ
Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ και προσβασιμότητα στον τουρισμό
Σου έχουμε την καλύτερη πρόταση για κυριακάτικο brunch by the sea