Υψηλά βολτ και άδοξο τέλος σε συνάντηση ΑΗΚ και Υπουργείου Ενεργείας-Αιχμές Παπαναστασίου

Άδοξο τέλος είχε κομβικής σημασίας συνάντηση ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας, με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου, η οποία είχε συγκληθεί το περασμένο Σάββατο.

Σκοπός της συνάντησης, υπό την μορφή ολοήμερου εργαστηρίου, ήταν η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για όλα τα καυτά ζητήματα και προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό, είτε αυτά αφορούν την βιωσιμότητά του είτε τα θέματα της πράσινης μετάβασης και την ισότιμη συμμετοχή της ΑΗΚ στην ανταγωνιστική αγορά.

Ωστόσο, η συνάντηση, όπου το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες εξ' αρχής δεν ήταν το ιδανικότερο, δεν ολοκληρώθηκε-ή καλύτερα δεν έγινε ποτέ-, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας να αποχωρούν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΑΗΚ αποδίδει την αποχώρηση των εκπροσώπων του Υπουργείου Ενέργειας στην διαφωνία τους προς την απόφαση της Αρχής να τηρηθούν πρακτικά, κάτι το οποίο ωστόσο απορρίπτει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές σε βάρος της ΑΗΚ και την στάση της.

Η θέση της ΑΗΚ

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΑΗΚ αναφέρει πως η προγραμματισμένη συνάντηση της με εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας διακόπηκε επειδή οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν επιθυμούσαν την τήρηση πρακτικών σημειώνοντας παράλληλα ότι η ίδια στηρίζει τις προσπάθειες της πολιτείας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Η Αρχή, κάνει λόγο για «άριστη σχέση, συναντίληψη και συνεργασία» ανάμεσα στη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι η αποστολή της είναι να λειτουργεί ως «ο στέρεος πυλώνας του ενεργειακού μέλλοντος της Κύπρου διασφαλίζοντας την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους».

Ακόμη, η ΑΗΚ αναφέρει ότι είναι οργανισμός δημοσίου οφέλους, τονίζοντας ότι είναι «αυτονόητο και επιβεβλημένο, για σκοπούς διαφάνειας στη λειτουργία και τη λήψη των αποφάσεών της, να τηρεί πρακτικά σε κάθε θεσμική συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποιείται και στην οποία συμμετέχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης, στελέχη των Δραστηριοτήτων της και Εκπρόσωποι Φορέων της Πολιτείας». 

«Στην προγραμματισμένη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας δεν επιθυμούσαν την τήρηση πρακτικών με αποτέλεσμα τη διακοπή της», προστίθεται.

Καταληκτικά, η ΑΗΚ σημειώνει ότι «είναι πάντα στη διάθεση του Υπουργείου Ενέργειας για στενή και δημιουργική συνεργασία, έτσι ώστε και με τις δικές της δυνάμεις, να συμβάλλει στον κοινό στόχο μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού στην Κύπρο και να στηρίζει τις προσπάθειες της πολιτείας για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση».

«Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια»

Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΑΗΚ, δήλωσε ωστόσο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΑΗΚ, σύμφωνα με την οποία προγραμματισμένη συνάντησή της με εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας διακόπηκε επειδή οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν επιθυμούσαν την τήρηση πρακτικών, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε σε δήλωσή του:

«Μας λυπεί η ανακοίνωση της ΑΗΚ, το περιεχόμενο της οποίας δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, και δεν παραθέτει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συνάντηση».

Ωστόσο, ο κ. Παπαναστασίου δεν θέλησε να αναφερθεί στους λόγους αυτούς.

Δειτε Επισης

Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Bean Bar: Νέο κατάστημα στην Κολωνακίου στη Λεμεσό
Prodea: Αποκτά τον έλεγχο Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia
Η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού με στόχο την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας
O Head of Startup Business Development της AWS αποκλειστικά στο InBusinessNews
Βασίλης Φουρλής: Πολύ σημαντική αγορά για τον όμιλο Fourlis η Κύπρος-Είμαστε σε φάση ισχυροποίησης
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική