Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πέτρος Ξενοφώντος: Κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα

Το Υπουργείο Γεωργίας έχει σκοπό να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ελιάς και Παράδοσης, την Κυριακή, στον Αναλιόντα. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως είπε ο Υπουργός, «οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ελιές ανέρχονται στις 100 χιλιάδες περίπου δεκάρια, καθιστώντας την ελιά την πρώτη σε έκταση δενδρώδη καλλιέργεια της Κύπρου, ενώ η αξία παραγωγής του τομέα ανέρχεται περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ».

«Αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του», τόνισε ο κ. Ξενοφώντος. 

Σημείωσε ακόμη ότι, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δράση του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα».

«Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο Υπουργός Γεωργίας. Τόνισε ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Ξενοφώντος, «εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα». Παραδείγματα, όπως εξήγησε, αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα», υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας. 

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γνωστοί Αφγανοί με κυπριακή υπηκοότητα σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Κατηγορούνται για διαφθορά
Μ. Κεραυνός: Η αναβάθμιση από Fitch, το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και το κρατικό μισθολόγιο
Ετοιμάζονται για να υπογράψουν συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρος και Ιράκ
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Απεργία ταχυδρομικών διανομέων μελών της «Ισότητας» μέχρι την Παρασκευή
Κύπρος και Γαλλία υπογράφουν σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας
«Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Μέτρα και δράσεις για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»