Nandini Ramani: Η αντιπρόεδρος της Amazon Web Services στο InBusinessNews

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου για την επιβίωση μιας επιχείρησης ή την τοποθέτηση μίας καινούργιας startup σε μια ανταγωνιστική αγορά, χρειάζεται ταχύτητα, αλλά και ασφάλεια.

Η τεχνολογία προχωρά και οι εταιρείες-νέες και παλαιότερες-οφείλουν να ακολουθούν τις τάσεις, αποφεύγοντας το σκεπτικό του «εμείς γνωρίζουμε καλύτερα».

Ένας από τους τιτάνες της τεχνολογίας, η Amazon Web Services, προσφέρει μία πληθώρα υπηρεσιών, καλύπτοντας ακριβώς την ανάγκη για μετάβαση από τα παραδοσιακά και απαρχαιωμένα συστήματα, στο υπολογιστικό νέφος (ή καλύτερα στο cloud) και, μάλιστα, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nandini Ramani είναι αντιπρόεδρος στην Amazon Web Services και επιβλέπει τα προϊόντα, τη μηχανική και τις λειτουργίες για το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών παρακολούθησης και παρατήρησης (monitoring and observability portfolio) της AWS, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες CloudWatch, X-Ray, Amazon Managed Grafana (AMG) και Amazon Managed Service for Prometheus (AMP).

Με παρελθόν στην Oracle και στο Twitter, η κ. Ramani έχει στο παρελθόν βοηθήσει παγκόσμιους οργανισμούς να επεκταθούν και νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργηθούν από το μηδέν για μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Έχει επίσης ιστορικό σχεδιασμού και παράδοσης κορυφαίων προϊόντων στην αγορά και δημιουργίας διαφορετικών παγκόσμιων οργανισμών.

Διαθέτει ηγετική εμπειρία στον μετασχηματισμό και βαθιά τεχνική γνώση. Στους ρόλους της, ήταν υπεύθυνη για το όραμα του προϊόντος, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη στρατηγική προώθησης στην αγορά σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης, καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Το 2017, από την θέση της αντιπροέδρου στο Twitter, αναδείχθηκε ανάμεσα σε άλλες 43 γυναίκες, ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες μηχανικούς.

Η κ. Ramani, ήταν από τις κύριες ομιλήτριες του AWS Cloud Day Athens που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, όπου αναλύθηκαν ενώπιον εκατοντάδων στελεχών εταιρειών και startups, θεματολογίες οι οποίες τους βοηθήσουν να επιταχύνουν την καινοτομία και να προχωρήσουν στο ταξίδι τους στο cloud, μέσα από τις υπηρεσίες της AWS.

Το InBusinessNews, μίλησε με την κ. Ramani μετά την παρουσίαση της, αναλύοντας μας τις τρέχουσες τάσεις και τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις όλων των επιπέδων, που αποκτούν με το να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της AWS.

Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Ramani στο InBusinessNews:

Πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για εσάς και τον ρόλο σας στην AWS...

Βρίσκομαι στην AWS για περίπου 2,5 χρόνια και είμαι υπεύθυνη για όλες τις υπηρεσίες παρακολούθησης και παρατήρησης, τα οποία περιλαμβάνουν το κύριο μας προϊόν CloudWatch, Amazon Managed Grafana (AMG) και κάποιες άλλες υπηρεσίες.

Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα, από την Κύπρο και την Ελλάδα;

Είναι απίθανα μέχρι στιγμής. Έχω επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, κυρίως για διακοπές, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπω την κοινότητα των startup, τους συνάντησα το προηγούμενο βράδυ. Είναι πάρα πολύ εντυπωσιακοί, με πάρα πολλές ενδιαφέροντες καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Συνάντησα και τον Υπουργό (σ.σ. τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ελλάδος, Άδωνι Γεωργιάδη), ο οποίος μιλούσε για την προώθηση της κουλτούρας της καινοτομίας. Είναι κάτι καινούργιο για εμένα αυτό που βιώνω και αισθάνομαι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν άμεση σχέση.

Είχα προσέξει κάποια λογότυπα κυπριακών εταιρειών στην παρουσίαση νωρίτερα, οι οποίες συνεργάζονται με την AWS. Έχετε κάποια ανατροφοδότηση από τους πελάτες σας σε Κύπρο ή Ελλάδα για το τι αναζητούν ή χρειάζονται από την AWS;

Αυτό που καταλαβαίνω μέχρι στιγμής απ' όσα έχω δει, είναι ότι είναι αρκετά ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι, γιατί έχουν περισσότερες από 100 υπηρεσίες από την AWS. Έχουμε μια πληθώρα υπηρεσιών για αυτούς να δοκιμάσουν και να χρησιμοποιήσουν για computing, storage κλπ.

Το κύριο είναι η διαθεσιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την χρήση του Generative AI και ο κόσμος το αναζητεί. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Αν και κάποιοι είναι νωρίς στο ταξίδι τους, είναι ανυπόμονοι να το δοκιμάσουν.

Η ευκολία του «σύννεφου»

Ασχέτως το μέγεθος των επιχειρήσεων και το επίπεδο τους, πώς μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της AWS και σε ποιους τομείς;

Για να είμαι ειλικρινής, υποστηρίζουμε κάθε κομμάτι της αγοράς και της βιομηχανίας. Τα υποστηρίζουμε όλα. Fintech, υγεία, ψυχαγωγία και media. Εργαζόμαστε τώρα πάνω σε κβαντικές τεχνολογίες (quantum technologies) για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο. Αλλά πολύ περισσότερο για όλα τα μεγέθη. Ακόμη και για τις υπηρεσίες που εκπροσωπώ, έχω μικρές startup και τεράστιες εταιρείες.

Θα σας πω λίγα πράγματα για εμένα. Μεγάλωσα σε μια εποχή πριν το cloud και εργαζόμουν ως μηχανικός. Έπρεπε να μετακινούμε στοίβες και τεράστια κουτιά δεδομένων. Τώρα, σκέφτομαι πόσο εύκολο είναι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των lockdown, οι άνθρωποι έβρισκαν συνεχώς ιδέες σε όλη την Ευρώπη. Και το έκαναν πολύ εύκολα λόγω του cloud. Πιστεύω πραγματικά ότι το cloud έχει εκδημοκρατίσει και ο καθένας που έχει μια καλή ιδέα μπορεί να την κάνει πραγματικότητα.

Υπάρχει μία μεγάλη λίστα από υπηρεσίες που προσφέρει η AWS. Τι άλλο μπορούν να αναμένουν οι συνεργάτες σας; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για Ελλάδα ή Κύπρο;

Είναι κυρίως παγκόσμιες υπηρεσίες. Αλλά δραστηριοποιούμαστε σε διάφορες περιοχές και φροντίζουμε τους πελάτες μας ισότιμα παγκοσμίως. Είναι η πρώτη φορά νομίζω που κάνουμε το Cloud Days εδώ στην Αθήνα και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον σε αυτή την περιοχή. Επίσης, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και προωθεί, που αυτό είναι πάντα βοηθητικό.

Προγράμματα για όλους

Για κάποιον που θέλει να εργαστεί με την AWS ποιες είναι οι digital και cloud δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει;

Έχουμε πάρα πολλά courses, άρθρα στα blogs μας, και προσφέρουμε στους πελάτες μας εκπαιδευτικά προγράμματα. Οπότε το κάνουμε πάρα πολύ εύκολο να έρθει κάποιος μαζί μας. Έχουμε επίσης, ομάδες που μπορούν να σας βοηθήσουν και όλοι είναι εδώ για να βοηθήσουν τους πελάτες να επικεντρωθούν στους στόχους τους.

Ξέρετε, όταν ο κόσμος έρχεται να χρησιμοποιήσει το cloud, βρίσκονται σε διάφορα στάδια του ταξιδιού τους. Κάποιοι μετακινούνται τώρα από τα mainframe στο cloud, κάποιοι είναι στα πρώιμα στάδια τoυ startup τους, και άρα οι ανάγκες θα είναι διαφορετικές.

Οπότε εμείς προσφέρουμε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα, έχουμε ομάδες που βοηθούν τους πελάτες μας να διαλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα.

Οπότε σε οποιοδήποτε επίπεδο, στάδιο και να βρίσκονται μπορούν να ενταχθούν…

Ναι, ακριβώς! Όταν προγραμμάτιζα παλαιότερα, το ETL (Extract, transform, load) ήταν μια πραγματικότητα. Όλοι έπρεπε να το κάνουμε. Μετακινούσα τα δεδομένα μου παντού. Ήταν κάτι βαρύ, και ήθελε πολύ συντήρηση.

Σήμερα με κάθε νέα έκδοση γίνεται όλο και πιο εύκολο. Είναι πιο διαφανές για τον χρήστη και μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες μας τις υπηρεσίες.

Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους πελάτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και τις κυβερνήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της AWS;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο ρυθμός της καινοτομίας στις μέρες μας είναι εξαιρετικά ραγδαίος. Μόνο τον τελευταίο χρόνο να δούμε, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο εύκολα. Θα ενθάρρυνα τους πάντες να υποστηρίξουν και να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στο cloud.

Δεν χρειάζεται όλοι να διατηρούν υποδομές ή να έχουν όλο αυτό το εξοπλισμό. Δεν κερδίζουν κάτι από αυτό. Χρειάζονται κάτι αξιόπιστο, ανθεκτικό, ασφαλές και να συμμορφώνεται, επειδή οι νόμοι των κυβερνήσεων διαφέρουν.

Στην AWS υποστηρίζουμε όλα αυτά, ολιστικά και παγκόσμια. Οπότε εγώ θα ενθάρρυνα όλες τις επιχειρήσεις να μας δοκιμάσουν. Μειώνει απόλυτα όλα τα κόστη. Κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα και μπορούν να καινοτομήσουν πιο γρήγορα, φέρνοντας τις ιδέες τους στα χέρια των πελατών.

Δειτε Επισης

«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως
TechIsland Summit 2024: Προωθώντας ένα τεχνολογικό μέλλον για την Κύπρο
Ξεκαθαρίζει η Primetel: Ανανέωση της συμφωνίας διανομής αθλητικού περιεχομένου με τη Cyta