Powered by

Ρωσία: Επαναφέρει τα capital controls ο Πούτιν για να στηρίξει το ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι εκτινάχθηκε περισσότερο από 3% την Πέμπτη και σκαρφάλωσε σε υψηλό άνω των δύο εβδομάδων στον απόηχο της απόφασης του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποχρεωτική πώληση εσόδων σε ξένο νόμισμα για ορισμένους εξαγωγείς ώστε να στηριχθεί το ρούβλι.

Το ρούβλι ενισχύεται πάνω από 3% έναντι του δολαρίου στο 96,56, ενώ νωρίτερα έφτασε στο 96,455, το ισχυρότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου. Το ρωσικό νόμισμα κερδίζει πάνω από 3% και έναντι του ευρώ και του γουάν.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επαφορά των κεφαλαιακών ελέγχων σε μια λίστα από εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση εξέταζε την κίνηση αυτή μετά την πρόσφατη κατρακύλα του εγχώριου νομίσματος.

Είχε προηγηθεί η έκτακτη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας, κατά 350 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο το ρούβλι να ανακάμψει σημαντικά, με το ρωσικό νόμισμα να κατρακυλά σε χαμηλό 18 μηνών, στα 102,34, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Ο κύριος σκοπός αυτών των μέτρων είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμων συνθηκών για την αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας της αγοράς συναλλάγματος, μειώνοντας την ευκαιρία για κερδοσκοπία" δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι νέοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα διαρκέσουν έξι μήνες και προβλέπουν την υποβολή αναφορών από τις επιχειρήσεις στην Τράπεζα της Ρωσίας και την Rosfinmonitoring, την εποπτική αρχή για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί