Απέρριψε την προσφυγή της Κύπρου κατά του σήματος «GRILLOUMI» το ΓΔΕΕ
21:19 - 11 Οκτωβρίου 2023
Ως αβάσιμη απορρίπτει την προσφυγή της Κύπρου για την καταχώρηση του λεκτικού σήματος «GRILLOUMI» το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι το Τμήμα Προσφυγών του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) ορθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης της επωνυμίας με το χαλλούμι.
Η υπόθεση αφορά την καταχώρηση τον Οκτώβριο του 2016 από τη σουηδική εταιρία Fontana Food AB ενώπιον του EUIPO του λεκτικού σήματος «GRILLOUMI» ως σήματος της ΕΕ, για προϊόντα που εμπίπτουν στη κλάση 43 για «Υπηρεσίες παροχής φαγητού και ποτού, υπηρεσίες καφετέριας, εστιατόρια».
Τον Φεβρουάριο του 2017, η Κύπρος κατέθεσε ανακοπή κατά της καταχώρισης του εν λόγω σήματος ενώπιον του EUIPO, βασιζόμενη στα προγενέστερα λεκτικά σήματα, «ΧΑΛΛΟΥΜΙ / HALLOUMI», τα οποία είχαν καταχωρηθεί τον Ιούνιο 1992 ως προϊόντα της κλάσης 29 που αντιστοιχούν στην περιγραφή «γαλακτοκομικά - χαλλούμι».
Στις 8 Μαΐου 2018, το Τμήμα Ανακοπών του EUIPO απέρριψε το αίτημα της Κύπρου, και η Κύπρος άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης στις 6 Ιουλίου. Η προσφυγή απορρίφθηκε από το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών.
Ύστερα από προσφυγή της Κύπρου, με την απόφαση της 8ης Δεκεμβρίου 2021 Κύπρος κατά EUIPO - Fontana Food (GRILLOUMI) (T-556/19), το ΓΔΕΕ ακύρωσε την απόφαση του Τέταρτου Τμήματος Προσφυγών και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών του EUIPO.
Το ΓΔΕΕ έκρινε ότι, το Τέταρτο Τμήμα Προσφυγών έσφαλε κρίνοντας ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καλύπτονται από τα συγκρουόμενα σήματα δεν ήταν παρόμοια. Το Δεύτερο Τμήμα Προσφυγών με τη σειρά του απέρριψε το αίτημα της Κύπρου με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων σημάτων, καθώς ο βαθμός ομοιότητάς τους ήταν πολύ χαμηλός.
Στις 4 Ιουλίου 2022, η Κύπρος ζήτησε από το ΓΔΕΕ να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση, επιχειρηματολογώντας πως έγινε χρήση λανθασμένου κριτηρίου για την εκτίμηση της πιθανότητας σύγχυσης, πως υπήρξε σφάλμα στην εκτίμηση του διακριτικού χαρακτήρα των προγενέστερων σημάτων, και πως υπήρξε σφάλμα κατά την εκτίμηση του βαθμού ομοιότητας μεταξύ των προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτονται από τα επίμαχα σήματα.
Με τη σημερινή του απόφαση, το ΓΔΕΕ απέρριψε τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος ζήτησε ακύρωση της απόφασης, απορρίπτοντας την προσφυγή ως αβάσιμη στο σύνολό της. Έκρινε ακόμα ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση, το Τμήμα Προσφυγών ορθώς έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος συγχύσεως.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος μπορεί να ζητήσει αναίρεση της απόφασης, εντός δύο μηνών, μόνο σε σχέση με νομικά ζητήματα.