Εκδήλωση ACEMPI: Το ηλεκτρονικό χρήμα και ο σημαντικός ρόλος του Συνδέσμου(vid)

Το παρόν, το μέλλον και οι προοπτικές του τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο κέντρο της Λευκωσίας, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ACEMPI).

Ο ACEMPI διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία, αφού προωθεί και αναπτύσσει τον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και της διαρκούς επαφής του με τα μέλη και τους πολίτες ευρύτερα, εξετάζει και αναλύει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο και τις επιπτώσεις τους στα ιδρύματα, ατομικά και συλλογικά, επικεντρωνόμενος στην προστασία και εκπροσώπηση των δικαιωμάτων και των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.

Μιλώντας στην κάμερα του INBusiness TV, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Γεωργούλας ανέφερε ότι «η κύρια αποστολή του ACEMPI είναι να προφυλάσσει τα συμφέροντα των μελών του, που είναι εταιρείες αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα, Ηλεκτρονικά Ιδρύματα Πληρωμών, και να προωθεί τα συμφέροντά τους στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς».

Ο Μάριος Λαζάρου, Board Member, Head of Advisory της KPMG, υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ευρώ που θα διακινείται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να συμπληρώνει, αλλά και να υποβοηθά τις εναλλακτικές παραδοσιακές μεθόδους χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αναμένεται να εξαλειφθούν οι εναλλακτικές παραδοσιακές μέθοδοι χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά σίγουρα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, Country Manager της Visa σημείωσε ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές γιατί είναι ασφαλείς, αξιόπιστες, γρήγορες και προσφέρουν συνέπεια σε όλα τα κανάλια και σε όλες τις συσκευές, ενώ τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η Visa, παρεμπόδισε απάτες πέραν του 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Χρήστος Μακεδόνας, Partner, Digital Risk Services Leader της Grant Thornton τόνισε ότι τα EMIs κυρίως στηρίζονται στα δεδομένα των πελατών τους, επομένως, πρέπει να συμμορφώνονται με το γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά με τις ρυθμιστικές προοπτικές, ο Patrick Papsdorf, Head of Section of Payments Oversight, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση της μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος αλλά και άλλα ιδρύματα.

Η Χρίστια Ευαγόρου, Director, Risk, Compliance and Regulation (Fund Services) της PwC, τεκμηριώνει με παραδείγματα πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση διαφόρων προσώπων με καινοτόμες μεθόδους, όπως είναι η βιομετρική ταυτοποίηση ατόμων, μέσω σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου».

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αναπτύξουν προηγμένους αλγόριθμους, είτε για ανίχνευση απάτης, είτε για πρόληψη ανωμαλιών, ανέφερε ο Νεόφυτος Παναγιώτου, Commercial Manager της EBOS. Πρόσθεσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει διάφορες διαδικασίες, όπως επεξεργασία αιτήσεων για πιστοποιητικά, είτε διαχείριση κινδύνου ή διαχείριση λογαριασμών, ώστε να μειωθεί το κόστος των οργανισμών προκειμένου να γίνεται μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των εργασιών.

Δείτε πιο κάτω τις δηλώσεις τους στην κάμερα του InBusiness TV:

Οργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ACEMPI)

Χορηγοί: eBOS, Grant Thornton Cyprus, KPMG, PWC Cyprus, VISA

Υποστηρικτές: Ecommbx, G.A.P. Vassilopoulos Group, Koronapay Europe, Profee, Revsto, Sepaga, TFI Markets, payabl.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP