Άξονες οδικού χάρτη για ΜΕΧ από ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.-Τι προτείνουν οι δανειολήπτες

Τους άξονες ενός σχεδιασμού οδικού χάρτη, ο οποίος αποτελεί τη βάση για να εξεταστεί σε βάθος το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (MEΧ) που, όπως σημειώνεται, κατά γενική ομολογία επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας, παρέθεσε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών. 

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει εισηγήσεις για την μείωση των ΜΕΧ και άλλα παρεμφερή θέματα, όπως τη στήριξη των Δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, λόγω του πληθωρισμού που ήδη βρίσκεται στο 4%, και της αύξησης της ακρίβειας, ακόμη και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Συμπληρώνεται πως οι άξονες αυτοί είναι η συνέχιση της ισχύος του σταθερού πλαισίου των εκποιήσεων, η καθιέρωση της δυνατότητας αποτελεσματικής απονομής δικαιοσύνης, όπως υποχρεώνουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η Ευρωπαϊκή Νομολογία και η δια μέσου της εφαρμογής ενός πλαισίου συνεχούς και αποτελεσματικής εποπτείας των Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Πιστώσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζουν φιλόδοξες και αξιόπιστες στρατηγικές βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για να μειωθούν οριστικά οι ΜΕΧ.

Στους άξονες περιλαμβάνεται και η παροχή οικονομικής στήριξης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και νοικοκυριών με στόχο την πληρωμή μέρους των δόσεων του δανείου τους.

Προς υποστήριξη των τεσσάρων αξόνων του Οδικού Χάρτη που εισηγείται ο Σύνδεσμος, η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει και να λειτουργήσει άμεσα το καλάθι του Νοικοκυριού και να εξαγγείλει και να εφαρμόσει άμεσα μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά της ακρίβειας.

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): «Οχι» σε βιαστικές μειώσεις επιτοκίων μετά τον Ιούνη -«Να είμαστε προσεκτικοί»
Ελληνική Τράπεζα: Προσήλωση στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου
Αυτή είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για επιβολή τέλους 5% επί των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Όλες οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τρ. Κύπρου-Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά ψήφισμα
Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πράσινο από τους μετόχους για το μέρισμα-Οι εκλεγέντες και επανεκλεγέντες στο Δ.Σ.(pics)
Τ. Αράπογλου: Σε θέση για βιώσιμη κερδοφορία και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση η Τρ. Κύπρου
Πανίκος Νικολάου: Ισχυρές επιδόσεις για την Τράπεζα Κύπρου και διανομή έξι φορές μεγαλύτερη από το 2023
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται προσοχή στα επιτόκια, πιθανή μια μείωση τον Ιούνιο
Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο