Powered by

Ουκρανία: Οικονομική βοήθεια πέρα των 32 δισ. δολαρίων το 2022

Η Ουκρανία έλαβε ισοδύναμη οικονομική βοήθεια, αλλά και δάνεια από το εξωτερικό που ξεπέρασε τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μετά από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως γίνεται γνωστό από τα στοιχεία που διατηρεί το Κίεβο.

Ποσοστό περίπου 40% προήλθε από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας. Ποσοστό λίγο μικρότερο από το 25% προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό περίπου 8% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Γερμανία μόνη της διέθεσε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η συνολική οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία από το εξωτερικό αντιστοιχούσε σε ποσοστό 16% επί του προπολεμικού ουκρανικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας στο Κίεβο.

Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου ποσοστό 18% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία ελέγχει από το 2014.

Η Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια που λαμβάνει, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν
Καθήλωση αεροσκαφών Alaska Airlines λόγω προβλημάτων συστήματων πληροφορικής
Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία