Τα δεδομένα για τα ακίνητα στην περιοχή του Πεδιαίου ποταμού

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά στους κινδύνους πλημμύρας που διατρέχουν ακίνητα στην περιοχή του Πεδιαίου ποταμού. Λόγω και του ότι αρκετοί δημότες θορυβήθηκαν, νιώσαμε την ανάγκη να εξηγήσουμε ορισμένα δεδομένα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, τα οποία βασίζονται σε μελέτη ιδιωτικής εταιρεία εκτίμησης ακινήτων.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι γνωστό το γεγονός ότι η περιοχή του Πεδιαίου ποταμού ανήκει στις περιοχές δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, με βάση τους χάρτες που σχεδιάστηκαν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ και την κυπριακή νομοθεσία για τις πλημμύρες. Το Κράτος και το αρμόδιο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δημοσιεύουν ανά τακτά διαστήματα τους χάρτες επικινδυνότητας για όλες τις περιοχές της Κύπρου. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ετοιμάζουν εκθέσεις με σκοπό την αξιολόγηση, διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε στα Μέσα Ενημέρωσης φαίνεται ότι αφορά ακραία φαινόμενα και βασίζεται στους διαδραστικούς χάρτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, που δημοσιεύτηκαν από το 2014. Οι χάρτες είναι προσβάσιμοι σε όλους και είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για όσους πολίτες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Ωστόσο, όπως μπορεί να δει κανείς μελετώντας τα δημοσιεύματα και τα επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, οι κίνδυνοι πλημμύρας αφορούν αποκλειστικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή καθιστά τις πόλεις μας όλο και πιο ευάλωτες απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως τόσο το Κράτος όσο και οι Τοπικές Αρχές λαμβάνουμε τα μέτρα μας για ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το αρμόδιο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου ετοιμάζουν μελέτες αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στον Πεδιαίο και έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για αποφυγή της υπερχείλισης κατά μήκος ολόκληρου του ποταμού, εφαρμόζοντας λύσεις βασισμένες στη φύση.

Ειδικά όσον αφορά τον Πεδιαίο στη δημαρχούμενη περιοχή Στροβόλου, η δημοτική υπηρεσία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για αποτροπή πλημμύρας, αλλά και πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες. Γενικότερα για την περιοχή Στροβόλου, ο Δήμος ενημερώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και έχει λάβει προληπτικά μέτρα για αρκετές περιοχές, σε συνεργασία με όλα τα κυβερνητικά Τμήματα (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Άμυνα και Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων). Παράλληλα, ο Δήμος σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CERIDES πρόκειται να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Και κάτι ακόμα: Ο Πεδιαίος είναι χείμαρρος και είναι στη φύση του να υπερχειλίζει. Το γεφύρι στην οδό Αλεξανδρουπόλεως για παράδειγμα είναι ιρλανδικού τύπου γέφυρα και ως γνωστό, θα ανακατασκευαστεί και θα υπερυψωθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνδυασμό με τον δρόμο πρωταρχικής σημασίας που θα ενώνει τις οδούς Στροβόλου και Αρχαγγέλου.

Ο Πεδιαίος αποτελεί ένα μοναδικό μικροενδιαίτημα μέσα στην καρδιά της πόλης μας, είναι ένας ανεκτίμητης αξίας περιβαλλοντικός και πολιτιστικός θησαυρός για ολόκληρη την Κύπρο. Αδιαμφισβήτητα, ύψιστη προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι η διαφύλαξή του. Για αυτό το λόγο, ο Δήμος Στροβόλου σε συνεργασία με τους Δήμους Λακατάμιας και Λευκωσίας έχει εκπονήσει σε επίπεδο masterplan τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό του αστικού γραμμικού πάρκου Πεδιαίου με σκοπό την αναβάθμισή του και την εκπόνηση ενός ρυθμιστικού σχεδίου για προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Ασφαλώς, οι σχεδιασμοί λαμβάνουν υπόψη και τα δεδομένα που αφορούν την επικινδυνότητα, εξού και στο πλαίσιο του έργου θα αξιοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των υποδομών έξυπνης πόλης, με την εγκατάσταση αισθητήρων για ορθότερη παρακολούθηση των συνθηκών στον ποταμό, ιδιαίτερα δείκτες που αφορούν τη θερμοκρασία και την πλημμύρα. Επίσης, στο πλαίσιο του έργου θα γίνει Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως του Πεδιαίου το οποίο θα στεγάζεται στο κτίριο της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου.

Εν κατακλείδι και σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι οι χάρτες επικινδυνότητες και οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες δεν πρέπει να προκαλούν υπέρμετρη ανησυχία. Η γνώση είναι σημαντική για τη λήψη προληπτικών μέτρων αλλά δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτική στην ανάπτυξη, πρέπει απλά να λαμβάνονται όλες οι παράμετροι υπόψη κατά τον σχεδιασμό του κάθε έργου. Εξάλλου, και το ίδιο το Δημοτικό Μέγαρο εμπίπτει στην περιοχή του Πεδιαίου ποταμού.

*Δήμαρχος Στροβόλου

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;