powered by

Περισσότερα τα νέα δάνεια, παρά την αύξηση των επιτοκίων

Αύξηση €172,8 εκ. κατέγραψαν τα συνολικά νέα δάνεια τον Νοέμβριο του 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η αύξηση στα νέα δάνεια οφείλεται κυρίως σε δάνεια προς εταιρείες άνω του ενός εκατομμυρίου και δευτερευόντως στην αύξηση των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν αύξηση και έφτασαν στα €413,1 εκ., σε σύγκριση με €240,3 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα €14,1 εκ., σε σύγκριση με €15,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν αύξηση στα €91,8 εκ., σε σύγκριση με €72,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. σημείωσαν αύξηση στα €48,9 εκ., σε σύγκριση με €42,7 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα νέα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψαν αύξηση στα €247,5 εκ., σε σύγκριση με €102,6 εκ. τον προηγούμενο μήνα.


Αύξηση στα δανειστικά επιτόκια

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η ΚΤΚ, τον Νοέμβριο το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 3,84%, σε σύγκριση με 3,57% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,95%, σε σύγκριση με 2,93% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. παρουσίασε αύξηση στο 4,52%, σε σύγκριση με 4,17% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. κατέγραψε αύξηση στο 4,35%, σε σύγκριση με 3,43% τον προηγούμενο μήνα.


Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων

Παρά την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων τα καταθετικά επιτόκια μειώθηκαν περαιτέρω τον Νοέμβριο.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά σημείωσε μείωση στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,19% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 0,41%, σε σύγκριση με 0,47% τον προηγούμενο μήνα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρ. Πατσαλίδης: Σημαντική ανθεκτικότητα για την οικονομία, αξιοσημείωτη η πρόοδος του τραπεζικού τομέα
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ
Costa Nopia: Έρχεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα από τον Όμιλο Λεπτός
Διαγραφή ομολόγων της Astrobank από το ΧΑΚ λόγω πρόωρης εξαγοράς
Αλίκη Δράκου: Η βιωσιμότητα ως διαχρονική στάση για την Cyta και ο στόχος εξάλειψης της ψηφιακής ανισότητας
Respectco Ltd (Iacovou Group): Ετοιμάζει ξενοδοχείο και οικιστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας
Καυτή εβδομάδα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-Το πλάνο του Υπουργείου Εργασίας για αποτροπή της κρίσης
Το επικρατέστερο σενάριο...Αφήνει σταθερά μετά από οκτώ μειώσεις τα επιτόκια την Πέμπτη η ΕΚΤ
Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»