Powered by

Κόκκινος: Έργα και ημέραι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου

Τη θέση της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας επαναποθέτησε κατά την τελευταία τριετία το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θέτοντας παράλληλα ισχυρές βάσεις για την επόμενη δεκαετία και δη για την μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο καινοτομίας και έρευνας.

Το έργο που επιτελέστηκε κατά την περίοδο 2020-2022 παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υφυπουργείου.

Τρανταχτή απόδειξη της προόδου της Κύπρου όσον αφορά την πορεία της προς την ψηφιακή εποχή, το γεγονός ότι την τελευταία διετία ανέβηκε τέσσερις θέσεις στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), που αξιολογεί ακριβών  την πρόοδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως προς τη μετάβασή τους στη ψηφιακή εποχή.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία «Strong Innovators», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχει ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας κατά  τον απολογισμό του έργου του Υφυπουργείου. 

Αρχικά, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στη δημιουργία και εξέλιξη του gov.cy ως μοναδικού σημείου επαφής με το δημόσιο, στην υλοποίηση ενός πλήρως ψηφιακού συστήματος διαχείρισης της πανδημίας. Ακόμη, είπε ότι «χτίζουμε την κοινωνία των Gigabit» και ότι «υποστηρίξαμε τη διεύρυνση και ανάπτυξη του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ)». 

«Βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, αφού συνεργαζόμαστε στον σχεδιασμό των ιστοσελίδων με πολίτες εν δυνάμει χρήστες των υπηρεσιών που θα ψηφιοποιηθούν. Η δουλειά γίνεται από τους πολίτες για τους πολίτες», τόνισε.

Ο Υφυπουργός έκανε λόγο για την άνοδο της Κύπρου κατά 4 θέσεις στον δείκτη DESI το 2022, προσθέτοντας ότι τώρα είναι στην 20ή θέση, έχοντας ξεκινήσει από την 25η θέση.

Η μεγαλύτερη αδυναμία 

Η μεγαλύτερη αδυναμία της Κύπρου, υπέδειξε, είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή δεν έχουμε αρκετούς επαγγελματίες στον χώρο σε αριθμητικό και γνωσιολογικό επίπεδο, με την έννοια της εξειδίκευσης. «Αυτή την πρόκληση πρέπει να τη δούμε θετικά ως ευκαιρία καριέρας για τους νέους μας που θέλουν να μπουν σε αυτόν τον χώρο», σημείωσε.

Ακόμη, είπε ότι στο European Innovation Scoreboard «έχουν γίνει θαύματα», αφού η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες 10 θέσεις ως η μοναδική χώρα που προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη και η πρώτη σε πρόοδο, κάτι που αποτελεί «τεράστιο επίτευγμα». 

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στη νέα κυβερνητική πύλη www.gov.cy, η οποία περιλαμβάνει πέραν των 350 ψηφιακών υπηρεσιών και δημιουργήθηκε στη βάση προτύπων και διαδικασιών του Digital Services Factory. «Αυτή η μεταρρύθμιση σε 2-3 χρόνια θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το www.gov.cy είναι «εύχρηστο και φιλικό».

 «Έχει ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό το ταξίδι δεν έχει τέρμα, αλλά ενδιάμεσους στόχους κι εμείς προχωρούμε», επεσήμανε ο Υφυπουργός.

Ακόμη, μίλησε για το Εθνικό Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, που αποτελείται από πέραν των 400 νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, πέραν των 2.000 ερευνητών/ερευνητριών, 8 ερευνητικά ινστιτούτα, 10 πανεπιστήμια και 7 κέντρα αριστείας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κέντρο αριστείας ΦΑΕΘΩΝ, που αφορά την καινοτομία στον χώρο της ενέργειας. «Από τα 35 κέντρα αριστείας της Ευρώπης, τα 7 είναι από την Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι το κάθε κέντρο απασχολεί περίπου 100 άτομα.

Το Εθνικό Πλαίσιο Προγραμμάτων ανέρχεται στα €150 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021 2027, ανέφερε ο κ. Κόκκινος. Στην καινοτομία αναλογούν €34 εκατ., στη διεθνοποίηση €35 εκατ., στην έρευνα €30 εκατ., στην ενδυνάμωση δομών και ικανοτήτων €17 εκατ., και στη συνεργασία & μεταφορά γνώσης €34 εκατ.

Συνολικά τα τελευταία 3 χρόνια, τόνισε ο Υφυπουργός, δόθηκαν €30 εκατ. σε start-ups και scale-ups μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΙδΕΚ, με αποτέλεσμα €15 εκατ. να προέλθουν από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, να δημιουργηθούν πέραν των 240 νέων θέσεων εργασίας, και να λάβουν χρηματοδότηση 104 εταιρείες.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Έρευνας ανέρχεται σε περίπου €120 εκατ., ενώ του χρόνου θα είναι περί τα €157 εκατ., είπε ο κ. Κόκκινος. Ακόμη, σημείωσε ότι στο Σχέδιο «Κύπρος_το Αύριο» το 23% του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφιερώνεται σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, δηλαδή περίπου €282 εκατ. συν άλλα €150 εκατ. που προέρχονται από εθνικούς πόρους, συν €80 εκατ. για επιχειρηματική καινοτομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αδυναμία του ανθρώπινου κεφαλαίου που έχει η Κύπρος, ο Υφυπουργός είπε ότι η χώρα με βάση τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης «κατά πολύ». Ενώ στην Ευρώπη το 3,9% των αποφοίτων πανεπιστημίων δραστηριοποιείται στον χώρο των επιστημών, στην Κύπρο το ποσοστό είναι 2,7%, εξήγησε. 

Για παράδειγμα, είπε, το εργατικό δυναμικό που υπάρχει κατά μέσο όρο στον χώρο της Πληροφορικής στην Ευρώπη ανέρχεται στο 4,1% του εργατικού δυναμικού, ενώ στην Κύπρο ανέρχεται στο 3,1%. Στον χώρο της πληροφορικής εργάζονται περίπου 11.500 Κύπριοι και 16.000 από τρίτες χώρες, πρόσθεσε. «Μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όλα τα επαγγέλματα κάνουν χρήση της τεχνολογίας, οπότε πρέπει οι ψηφιακές δεξιότητες να είναι στην καθημερινότητά μας», υπέδειξε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την επιθυμία για άνοδο της Κύπρου κατά 3-4 θέσεις στον δείκτη DESI φέτος, δηλαδή να βρεθεί στις θέσεις 15-16. «Ξέρουμε πού πάμε, απλώς χρειάζεται επιμονή και υπομονή», επεσήμανε. Ερωτηθείς για το Κέντρο Καινοτομίας (Innovation District) στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης στην Έγκωμη, είπε ότι αυτό θα φιλοξενεί καινοτόμους επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνολογίας. «Μέσω της ώσμωσης επιστημόνων και επαγγελματιών ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την παροχή και την εμπορευματοποίηση της γνώσης», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του συστήματος e-procurement, είπε ότι «πρόκειται για ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προβλέπεται η αλλαγή του στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ερωτηθείς για τα κίνητρα που αφορούν ψηφιακά επενδυτικά ταμεία και επιταχυντές (virtual funds and accelerators) είπε πως, σε ό,τι αφορά το Cyprus Equity Fund, αναμένονται ανακοινώσεις για την υλοποίησή του εντός Μαρτίου ή Απριλίου. «Είναι το πρώτο από μια σειρά εγχειρημάτων για προσέλκυση επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό για νεοφυείς και καινοτόμους επιχειρήσεις», εξήγησε.

Επιπλέον, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι αναγνωρίζεται από την Βουλή η αναγκαιότητα να βαδίσουμε σε αυτήν την πορεία πλεύσης. Ακόμη, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αμέριστη στήριξη και την εμπιστοσύνη.

Σε εξέλιξη πολλά προγράμματα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Στέλιος Χειμώνας, είπε ότι «αυτά τα τρία χρόνια εργαστήκαμε υπό πολύ αντίξοες συνθήκες εν μέσω πανδημίας», προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα. Είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία στελέχωσης του Υφυπουργείου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε λίγες μέρες θα υπογράψουμε συμβόλαιο για να πάμε στη μόνιμη κατοικία μας». 

«Το σχέδιό μας είναι να δώσουμε συνδεσιμότητα Gigabit σε κάθε Κύπριο πολίτη», ανέφερε ο κ. Χειμώνας, σημειώνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τα κουπόνια επιδότησης συνδέσεων. «Δουλεύουμε συντεταγμένα για να προσφέρουμε στη βιομηχανία αυτό που πραγματικά χρειάζεται», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το Υφυπουργείο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους φορείς. «Οι υπηρεσίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τους πολίτες για τους πολίτες», τόνισε. 

Ακόμη, ο Γ.Δ. του Υφυπουργείου ανέφερε ότι, όσον αφορά τον τομέα του διαστήματος, που είναι ο πιο ανερχόμενος, εγκρίθηκε πρόσφατα νόμος, και πλέον λειτουργεί το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης στο ΤΕΠΑΚ, «ούτως ώστε να εκμεταλλευθούμε όλα τα δεδομένα από τους δορυφόρους για να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο οικοσύστημα αξιοποίησης της γνώσης».

«Σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία, χτίζουμε στη βασική έρευνα και στην παραγωγή και εκμετάλλευση γνώσης, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας», πρόσθεσε. «Διαμορφώνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα καταθέσουμε στη Βουλή», κατέληξε. 

Παρευρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του Cyprus Seeds, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της CYTA και νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίοι επαίνεσαν το έργο του Υφυπουργείου και το ευχαρίστησαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, προβλήθηκαν δύο βίντεο με τα πεπραγμένα του Υφυπουργείου.

Δείτε την παρουσίαση του Κυριάκου Κόκκινου ΕΔΩ. 

Δειτε Επισης

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Υφυπουργός Καινοτομίας
Ετήσια αύξηση 8% στα ετήσια καθαρά κέρδη της China Mobile το 2022
Cyta: Στην πόρτα εξόδου 400 εργαζόμενοι με το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Η DYNAMEC LTD επέλεξε το Soft1 Cloud ERP Series 6 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Google: Φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη και στο Gmail
Logicom Solutions: Digital all the way
Δέκα συμβουλές κυβερνοασφάλειας από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας
Πέτρος Γαλίδης: Πιο κρίσιμο από ποτέ το θέμα της κυβερνοασφάλειας
Huawei: Σαφή μηνύματα προς τις επιχειρήσεις για καινοτομία 5G
Μέχρι 29 Μαρτίου οι αιτήσεις για κρατικό περίπτερο στην έκθεση «GITEX»