Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη-Στο 0,5% οι εκτιμήσεις

Σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας τιθάσευσης του πληθωρισμού, παρόλο που τα τελευταία σημάδια δείχνουν ότι η ευρωζώνη έχει περάσει τα χειρότερα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας.

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η ΕΚΤ εισήλθε στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της. Από την περασμένο Ιούλιο η νομισματική αρχή της ευρωζώνης προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 2,5%, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον ρυθμό αύξησης των τιμών, η οποία κορυφώθηκε στο 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο, υπερβαίνοντας κατά πέντε φορές τον στόχο της ΕΚΤ.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι οι προσπάθειες της Φρανκφούρτης άρχισαν να αποδίδουν, ενώ μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη άρχισε εκ νέου να αναπτύσσεται, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα αποφευχθεί μια απότομη ύφεση.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα συμφωνήσει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης, την ίδια δηλαδή αύξηση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Ο λόγος για την αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι ξεκάθαρος: η δουλειά της ΕΚΤ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρέσκι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Fed, αναμένεται επίσης να προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων αυτή την βδομάδα, με τις προσδοκίες έπειτα από τη βελτίωση της προοπτικής της οικονομίας, να κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Ενώ η ΕΚΤ έχει τονίσει ότι θα διατηρήσει την πορεία των αυξήσεων, προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, επιδιώκοντας τον ρυθμό αύξησης που δεν θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη.

Πλέον, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για συζήτηση μεταξύ των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ ως προς το πότε θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αφού ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού επιβραδύνεται.

Ενδεικτικά ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και γνωστός για την πιο ήπια του στάση, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη αύξηση, πέραν της ερχόμενης συνεδρίας.

Άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Γιόακιμ Νάγκελ, επικεφαλής της γερμανικής ομόσπονδης Κεντρικής Τράπεζας, έχει στηρίξει τις επιπλέον αυξήσεις, όπως μετέδωσε το γερμανικό Der Spiegel.

Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνέντευξη Τύπου και στα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με ενδείξεις για την μελλοντική κατεύθυνση της ΕΚΤ.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η καθοδήγηση σε σχέση με τα επιτόκια πέραν της συνάντησης του Φεβρουαρίου και ειδικότερα κατά πόσον θα διατηρηθούν οι αναφορές περί ‘σταθερού ρυθμού’ ή ‘σημαντικών αυξήσεων’» ανέφερε σε σημείωμά της η HSBC.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη