Σε ανoδική πορεία ο ηλεκτρισμός από ΑΠΕ στην Κύπρο, αλλά...

Αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς, της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ 2020 και 2021 κατά 5% καταγράφουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, λόγω της μεγάλης αύξησης της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας μετά την άρση των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, η αύξηση αυτή αφορά μόλις 0,1 ποσοστιαία μονάδα όσον αφορά το μερίδιο των ανανεώσιμων στην συνολική κατανάλωση ενέργειας (από 37,4% το 2020 σε 37,5% το 2021).

Στην Κύπρο το ποσοστό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρισκόταν στην πέμπτη θέση από το τέλος, με 14,8%.

Σημειώνεται ωστόσο πως το μερίδιο των ανανεώσιμων στην Κύπρο αυξήθηκε στην Κύπρο σε σχέση με το 2020, όταν βρισκόταν στο 12,0%.

Η αύξηση αυτή είναι συνεχής τα τελευταία 20 χρόνια καθώς το μερίδιο βρισκόταν στο 0,019% το 2004, αυξήθηκε σταδιακά στο 1,4% μέχρι το 2010, ανέβηκε ξανά το 2011 (3,4%), και συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας στο 8,4% το 2015. Το 2019 το μερίδιο βρισκόταν στο 9,8% πριν σημειώσει νέα αύξηση στο 12,0% το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθησαν με ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ προερχόταν από αιολικη ενέργεια (37%) και υδροηλεκτρική ενέργεια (32%). Το υπόλοιπο του ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες παράχθηκε με ηλιακή ενέργεια (15%), στερεά βιοκαύσιμα (7%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%).

Η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται αφορά την ηλιακή ενέργεια, καθώς το μερίδιο της περιοριζόταν μόλις στο 1% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην ΕΕ το 2008.

Σε επίπεδο κρατών μελών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούσαν στα τρία τέταρτα της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Αυστρία (76,2%, κυρίως από υδροηλεκτρική ενέργεια) και στην Σουηδία (75,7%, κυρίως από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια).

Ακολουθούσαν η Δανία (62,6%, κυρίως αιολική ενέργεια), η Πορτογαλία (58,4%, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια) και η Κροατία (53,5%, κυρίως υδροηλεκτρική).

Τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας το 2021 καταγράφηκαν στη Μάλτα (9,7%), την Ουγγαρία (13,7%), το Λουξεμβούργο (14,2%), τη Τσεχία (14,5%) και την Κύπρο (14,8%).

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις