Powered by

Ρωσία: Βουτιά 90% στα κέρδη των τραπεζών το 2022

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν τα κέρδη των ρωσικών τραπεζών στο σύνολο του προηγούμενου έτους, υπό το βάρος των σαρωτικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας αλλά και της εκροής καταθέσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση μπλόκαρε την πρόσβαση πολλών μεγάλων ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αναγκάζοντας μεταξύ άλλων τις κορυφαίες τράπεζες Sberbank και VTB να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ρωσίας, τα κέρδη των τραπεζών της χώρας διαμορφώθηκαν το 2022 στα 203 δισ. ρούβλια (2,9 δισ. δολάρια). Ωστόσο, όπως σημείωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως και άλλοι τομείς της ρωσικής οικονομίας, ο χρηματοπιστωτικός επέδειξε μια κάποια ανθεκτικότητα, καθώς κατάφερε να αντισταθμίσει τη ζημία ύψους 1,5 τρισ. ρουβλίων του πρώτου εξαμήνου του 2022 και να επιστρέψει στην κερδοφορία μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε, οι καταθέτες απέσυραν εσπευσμένα κεφάλαιά τους την άνοιξη, αλλά έως το τέλος του έτους, ο κλάδος παρουσίασε καθαρές εισροές στις καταθέσεις λιανικής.

"Ωστόσο, δεν μπόρεσαν όλες οι τράπεζες να ανακτήσουν πλήρως τις ζημίες από την αρχή του έτους, με ορισμένους παίκτες να ολοκληρώνουν τη χρονιά με σημαντικές απώλειες", ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στην έκθεσή της, όπου κάνει λόγο για 104 ζημιογόνες τράπεζες στο τέλος του προηγούμενου έτους, έναντι 130 στα μέσα της χρονιάς.

Η Τράπεζα της Ρωσίας εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι το τρέχον έτος και εφόσον δεν υπάρξουν νέοι κραδασμοί, τα οικονομικά αποτελέσματα των ρωσικών τραπεζών θα είναι σημαντικά καλύτερα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής ρύθμισης και ανάλυσης της κεντρικής τράπεζας, Αλεξάντερ Ντανίλοφ, τα κέρδη των τραπεζών θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 τρισ. ρούβλι το τρέχον έτος.

Πριν από έναν χρόνο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεπε ότι τα κέρδη του τραπεζικού τομέα της χώρας θα ξεπεράσουν το 2022 τα 2 τρισ. ρούβλια, μετά τα κέρδη-ρεκόρ είχε των 2,4 τρισ. ρουβλίων το 2021.

Αποδολαριοποίηση

Ως απόρροια των κυρώσεων της Δύσης, η Μόσχα στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, και ιδίως χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία με τις οποίες ενισχύει τους δεσμούς της, στην προσπάθειές της να μειώσει την έκθεσή της στο αμερικανικό δολάρια και σε άλλα "μη φιλικά” νομίσματα.

Έτσι, όπως ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας, το χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών σε ξένο νόμισμα συρρικνώθηκε κατά 18,2% το 2022 ή κατά 30,2 δισ. δολάρια, μια διαδικασία που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μετατροπής των δανείων σε συνάλλαγμα, σε ρούβλια.

Ο Ντανίλοφ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες θα εμφάνισαν ζημίες το 2022 αν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν είναι προχωρήσει σε ρυθμιστικού τύπου ελαφρύνσεις. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έλαβαν εντολή να περιορίσουν τις γνωστοποιήσεις το 2022, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να ξαναρχίσουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα από φέτος, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις ρωσικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, τα εταιρικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 14,3% το 2022, ξεπερνώντας την άνοδο κατά 11,7% του 2021, εν μέρει λόγω της αντικατάστασης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το εξωτερικό από εγχώριες πηγές και της κρατικής στήριξης για κρίσιμης σημασίας βιομηχανίες.

Ο Ντανίλοφ εκτίμησε, δε, ότι οι χορηγήσεις εταιρικών δανείων θα σημειώσουν αύξηση 10%-14% φέτος.

Στα στεγαστικά δάνεια, οι χορηγήσεις το προηγούμενο έτος παρουσίασαν αύξηση 20%, μικρότερη αυτής του 2021 (+31%), ενώ φέτος αναμένεται ότι θα ενισχυθούν κατά 15%.

Δειτε Επισης

Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»