Powered by

Βελτίωση οικονομικού κλίματος με ώθηση από λιανεμπόριο και μεταποίηση

Τον Ιανουάριο 2023, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,9 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2022.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και στην ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα Δεκεμβρίου, αφού η καλυτέρευση της τρέχουσας κατάστασης αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Παράλληλα, η άνοδος του κλίματος στο λιανικό εμπόριο ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση (πρόσφατες πωλήσεις, τρέχοντα αποθέματα) και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Η καλυτέρευση του κλίματος στη μεταποίηση προήλθε από τις βελτιωμένες αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες, καθώς και από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη μελλοντική παραγωγή. Το κλίμα στις κατασκευές υποχώρησε λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο σημειώθηκε βελτίωση σε όλες τις συνιστώσες του καταναλωτικού κλίματος, με αποτέλεσμα την ενίσχυσή του για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της χώρας γενικότερα.

Επιπρόσθετα, οι προθέσεις των καταναλωτών για μεγάλες αγορές τους επόμενους μήνες ενδυναμώθηκαν.

Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας δεν κατέγραψε σημαντική μεταβολή τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, καθώς η μείωση της αβεβαιότητας στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, αντισταθμίστηκε από την άνοδο της αβεβαιότητας στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Δειτε Επισης

Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Χωρίς σημαντική μεταβολή έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αύξηση εσόδων και συγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τον Μάιο-Τα στοχεία του Γενικού Λογιστηρίου
Tιμολόγηση με βάση χρήση στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές ζητά από την Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπορίου
Ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΕ Λεμεσού-Τα επόμενα βήματα για τις εξαγγελίες Νίκου Χριστοδουλίδη
Τμήμα Φορολογίας: Αναθεωρημένη έκδοση εργαλείου υπολογισμού τέλους χαρτοσήμου
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες