Στο 5,5% ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ισπανία το 2022-Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

H οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,5% το 2022, ωθούμενη από την ισχυρή εγχώρια κατανάλωσης και αύξηση επενδύσεων, που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με την προκαταρτική εκτίμηση της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας (ΙΝΕ), παρά την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 5,5% το 2022, παραπλήσιο ρυθμό με τον προηγούμενο χρόνο, ξεπερνώντας τον στόχο της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,4%.

«Παρά τους προφήτες της καταστροφής, είχαμε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και ρεκόρ απασχόλησης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία κατέδειξαν την «ευρωστία και την ανθεκτικότητα της ισπανικής οικονομίας».

Το ΙΝΕ σημείωσε πως τα στοιχεία της ανάπτυξης αντικατοπτρίζουν την ισχυρή επίδοση την άνοιξη, όταν το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε με ρυθμό 2,2% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, χάριν στην σταθερή κατανάλωση από τα νοικοκυριά.

Η οικονομική ενίσχυση αντιστάθμισε την απότομη επιβράδυνση της δραστηριότητας προς το τέλος του έτους, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, που επηρέασε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης.

Στην Ισπανία ο πληθωρισμός ανήλθε στο 8,4% όλο το 2022, και είχε κορυφωθεί στο 10,8% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ. Ωστόσο επιβραδύνθηκε στο 5,7% στο τέλος Δεκεμβρίου, μία από τις χαμηλότερες τιμές στην ευρωζώνη.

Η Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάνδια Καλβίνο είπε δήλωσε νωρίτερα αυτή την βδομάδα πως η Ισπανία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε «ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο», σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αρκετά ψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο που εκτιμάται στο 3,3%.

Η ισπανική Κυβέρνηση εκτιμά ακόμη ότι η δυναμική θα επιτρέψει στην χώρα να διατηρήσει μια στέρεη ανάπτυξη και φέτος, αν και η εκτίμηση βρίσκεται στο 2,1%, πολύ χαμηλότερα από το 2022.

Παρόλα αυτά, η πρόβλεψη είναι αρκετά πιο αισιόδοξη από την αντίστοιχη οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1%.

Σημειώνεται πως η Ισπανία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται με ρυθμό 10,8% το 2020 λόγω της εξάρτησής στον τουριστικό τομέα. ΤΟ ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ισπανία θα φτάσει στα επίπεδα προ της πανδημίας το 2024.

Δειτε Επισης

Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη