Powered by

Toyota: Αποχωρεί ο CEO και πρόεδρος Ακίο Τογιόντα

Η Toyota Motor δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι ο Ακίο Τογιόντα θα παραιτηθεί από πρόεδρος και CEO, παραδίδοντας το τιμόνι της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας στο επόμενο κορυφαίο στέλεχος της.

Ειδικότερα, νέος διευθύνων σύμβουλος θα γίνει ο 53χρονος Κότζι Σάτο όπως ενημέρωσε η  Toyota.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι ο Τογιόντα προήδρευσε της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια μίας περιόδου έντονων αλλαγών στον κλάδο και αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακές εταιρείες του χώρου όπως η Toyota μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των νεότερων - και συχνά πιο ευκίνητων - ανταγωνιστών όπως Tesla.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Toyota δέχθηκε επίσης πυρά από περιβαλλοντικούς επενδυτές και κοινωνικές ομάδες που της καταλόγισαν απροθυμία να "αγκαλιάσει" τα ηλεκτρικά οχήματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τογιόντα είπε ότι η θητεία του στο τιμόνι της Toyota ξεκίνησε το 2009 με "κρίσεις μετά κρίσεων", από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης μέχρι το μπαράζ ανακλήσεων για θέματα ασφαλείς της Toyota, καθώς και τις διαταραχές που ακολούθησαν τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στη βόρεια Ιαπωνία.

Σε συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούνιο, ο Τογιόντα είχε πει ότι "σκέφτεται το χρονοδιάγραμμα και την επιλογή ενός διαδόχου του" όταν ρωτήθηκε επί του θέματος.

Σήμερα Πέμπτη δήλωσε ότι ο Σάτο επιλέχθηκε επειδή "δούλεψε σκληρά για να μάθει τη φιλοσοφία της Toyota". "Ο Διευθύνων Σύμβουλος χρειάζεται νιάτα, ενέργεια, δύναμη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σάτο ξεκίνησε την καριέρα του στην Toyota το 1992 και ανέβηκε βαθμίδες εώς ότου γίνει επικεφαλής μηχανικός της Lexus International το 2016, της μάρκας πολυτελών αυτοκινήτων της Toyota, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο του ομίλου.

Κατείχε τη θέση του προέδρου της Lexus International και της Gazoo Racing Company, της μάρκας μηχανοκίνητου αθλητισμού της Toyota, από το 2020. Ανέλαβε επίσης εκτελεστικό ρόλο στην Toyota και έγινε chief branding officer τον Ιανουάριο του 2021.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ