Νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκων μετά το ΓεΣΥ

Τα νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκων, στις ανάγκες τη διαθεσιμότητα προϊόντων και τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διανομή, απασχόλησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Φαρμακοποιών.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά παραδοσιακά δεδομένα στον χώρο της διανομής και διαθεσιμότητας των φαρμάκων έχουν αλλάξει.

Για το θέμα μίλησαν οι Χρίστος Αναστάση, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ) και Χρίστος Χατζηπαναγής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου

«Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο πίσω για να καλύψουμε άλλες αγορές»

Ο κ. Αναστάση έκανε αρχή στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ δίνεται η ευκαιρία κάποιες εταιρείες να δράσουν κερδοσκοπικά ώστε να αποκτήσουν μερίδιο της αγοράς χωρίς να επενδύσουν σε αυτήν. Το ζήτημα αυτό επηρεάζει, συνέχισε, την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τις τιμές των προϊόντων. «Είμαστε σε επικοινωνία με τον ΟΑΥ για να βρούμε λύσεις ώστε να φύγει η αίσθηση από τους ασθενείς ότι αυξάνονται οι τιμές στα προϊόντα».

Ως άλλη μία πρόκληση ο πρόεδρος του ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ παρέθεσε την παγκόσμια έλλειψη στα βιοτικά, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση προς τις εταιρίες που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα. «Υπάρχει αυξημένη ευαισθησία από πλευράς μας και τα κανάλια των πωλήσεων προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τις αγοράς και ενεργοποιούνται μηχανισμοί εσωτερικά για αναπλήρωση των ελλείψεων», δήλωσε.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε στους συμμετέχοντες του Συνεδρίου την συνδρομή στην εφαρμογή του ΓεΣΥ: «Ήμασταν από τους πρώτους που βοηθήσαμε στην υλοποίησή του. Μια δυνατή τοπική φαρμακοβιομηχανία έχει μόνο να κερδίσει ως Κύπρος. Έχουμε ένα δυνατόν θησαυροφυλάκιο προϊόντων ακόμη και όταν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα. Είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε το σύστημα».

«Οι τοπικές φαρμακοβιομηχανίες είναι ζωντανό κύτταρο του οργανισμού  και πρέπει να προωθηθούν όπως γίνεται και σε άλλες χώρες», είπε.

Ακολούθως, πρόσθεσε: «Ένα μικρό ποσοστό της παραγόμενης ποσότητας που παρασκευάζεται από τις τοπικές βιομηχανίες μένει στην Κύπρο. Υπάρχουν μηχανισμοί στην εταιρεία όπου προωθούνται οι ελλείψεις και βρίσκουμε τρόπους ευέλικτους». «Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε την Κύπρο πίσω για να καλύψουμε άλλες αγορές», τόνισε στη συνέχεια.

Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα δυναμικό περιβάλλον και κάτι που ισχύει σήμερα μπορεί να μην ισχύει τις επόμενες μέρες. Συνεπώς η συνεχής ενασχόληση και εξέταση του παγκόσμιου περιβάλλοντος είναι ύψιστης σημασίας, εξήγησε.

«Kάλυψη νέων φαρμάκων με επιπλέον κονδύλια»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ.Χατζηπαναγής ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι αν και πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την υλοποίηση του ΓεΣΥ, στον τομέα φαρμάκου ακόμη δεν μπορούν να μιλήσουν για απόλυτη επιτυχή υλοποίηση.

«Δεν υπάρχει κόμη απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών στις ενδεδειγμένες γι’ αυτούς θεραπείες», σχολίασε τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα αφορά στις χρόνιες παθήσεις και στο γεγονός ότι η εξέταση γίνεται από Επιτροπή.  Ανέδειξε επίσης το θέμα καθυστερήσεων στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων. «Πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες.  Αναγνωρίζοντας τις καθυστερήσεις ο ΟΑΥ προχώρησε σε αναθεώρηση των διαδικασιών και θα φανεί εκ των πράγματων αν η διαδικασία θα παράξει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα», είπε.

Η διασφάλιση του μέλλοντος του συστήματος υγείας πρέπει να λαμβάνει το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον καθώς και την ένταξη νέων φαρμάκων στο συνταγολόγιο, ανέφερε λίγο αργότερα.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στης χώρας όπως οι δείκτες παχυσαρκίας, διαβήτη, καπνίσματος, ανεπαρκούς πρόληψης, της  κλιματικής αλλαγής κτλ.

«Άρα για την κάλυψη νέων φαρμάκων πρέπει να προνοούνται επιπλέον κονδύλια», εισηγήθηκε ο ομιλητής. Επ΄αυτού, ο ομιλητής υποστήριξε πως οι δαπάνες υγείας δεν θα πρέπει να θεωρούνται κόστος για τις κυβερνήσεις αλλά κοινωνική επένδυση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών.

Το φάρμακο μειώνει το κόστος στα υπόλοιπα πεδία της Υγείας, πρόσθεσε. «Η αξία του φαρμάκου σε ένα σύστημα υγείας είναι τεράστια. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και όταν ο ασθενής έχει πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία στη στιγμή που πρέπει να αρχίσει η θεραπεία, περισώζει πόρους από άλλα πεδία του συστήματος υγείας», είπε.

Τέλος, πρόσθεσε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να είναι αρμόδιες για την ενοποιημένη φαρμακευτική αγορά γιατί μόνο έτσι θα περιοριστούν  στρεβλώσεις και ελλείψεις. «Ο έλεγχος υπέρβασης μέσω τεχνολογίας σημαντικός.  Είμαστε παρόντες στο διάλογο για να καταθέσουμε απόψεις και εισηγήσεις για ένα ‘υγιές’ σύστημα υγείας», είπε.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντρέας Π. Χατζηπαναγής, Διευθυντής Πωλήσεων Κύπρου, της Remedica.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»