Η ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη μετά από έξι μήνες
13:10 - 24 Ιανουαρίου 2023
Η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε ανάπτυξη τον Ιανουάριο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση αυτόν τον χειμώνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P Global Flash Eurozone Purchasing Managers' Index (PMI) αυξήθηκε στο 50,2 τον Ιανουάριο από 49,3 τον Δεκέμβριο, με τιμές άνω του 50 να υποδηλώνουν ανάπτυξη.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επωφεληθεί από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και την πρόσφατη επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη αισιοδοξία για το 2023.
«Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα καλά νέα που υποδηλώνουν ότι η όποια ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι η ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για τις επιχειρήσεις Κρις Γουίλιαμσον.
Είπε επίσης ότι η έρευνα υποδηλώνει ότι από το ναδίρ που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, οι φόβοι για την αγορά ενέργειας ειδικότερα έχουν αμβλυνθεί από την πτώση των τιμών, σε συνδυασμό με τον θερμότερο από το συνηθισμένο καιρό και τη γενναιόδωρη κρατική βοήθεια.
Ωστόσο, ο Γουίλιαμσον προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης ενιαίου νομίσματος, Γερμανία, επωφελήθηκε επίσης από την άμβλυνση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία βοήθησε τη μεταποίηση, δήλωσε η S&P, και ανέφερε βελτίωση, με τον σύνθετο δείκτη PMI να αυξάνεται από 49,0 τον Δεκέμβριο σε 49,7 τον Ιανουάριο.
Αντιθέτως, οι επιδόσεις της Γαλλίας, όπου η δραστηριότητα βασίζεται στη ζήτηση από τους εγχώριους καταναλωτές και τις υπηρεσίες, έπεσαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα μετά από εντονότερη πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.
Η S&P ανέφερε ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη, που αποτελείται από 20 χώρες μετά την ένταξη της Κροατίας τον Ιανουάριο, επέστρεψε επίσης στην ανάπτυξη.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος παραμένει υψηλός στο 9,2%, αλλά έχει μειωθεί για δύο συνεχόμενους μήνες, υποβοηθούμενος από την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα τα πάει «πολύ καλύτερα» από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, με προσδοκίες για «μια μικρή συρρίκνωση» αντί για ύφεση.