Νίκος Αναστασιάδης: Η Κυβέρνηση στήριξε τον τομέα της αλιείας
21:10 - 22 Ιανουαρίου 2023
Η Κυβέρνηση, με διάφορες πολιτικές και δράσεις, έχει στηρίξει με ιδιαίτερη ευαισθησία τον τομέα της αλιείας και γενικότερα τις προοπτικές του τόπου για γαλάζια ανάπτυξη, ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο για την ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό του Λιοπετρίου.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος είπε πως «το αλιευτικό καταφύγιο θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο ώστε αυτό το κόσμημα που απεικονίζεται στη μακέτα να είναι μια πραγματικότητα» και παρακάλεσε «την εργοληπτική εταιρεία να τηρήσει με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να επιτύχουμε μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό που δεσμευτήκαμε να γίνει» που είναι όπως είπε «ένα όραμα δεκαετιών που αποτελούσε πάγιο αίτημα των αλιέων της περιοχής».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου αποδεικνύει τη διαχρονική και με συνέπεια στήριξη της Κυβέρνησης στον αλιευτικό τομέα, ο οποίος, παρά τη μικρή συνεισφορά του στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και προσφέρει υγιεινά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές. Το έργο, αναμένεται να έχει άμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, τόσο για τους ίδιους τους αλιείς όσο και για την κοινότητα Λιοπετρίου, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής».
Ανέφερε επίσης ότι το αλιευτικό καταφύγιο «μέσω του οδικού δικτύου που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή, θα οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο και κατά αυτό τον τρόπο θα είναι προσιτό και στους τουρίστες που καταλύουν είτε στην Αγία Νάπα, είτε στο Παραλίμνι, είτε στον Πρωταρά, στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου».
Αναφερόμενος στους αλιείς της περιοχής ο Πρόεδρος είπε πως «μπορούν να αναμένουν ένα ασφαλές ορμητήριο με σύγχρονες υποδομές και 114 θέσεις ελλιμενισμού βαρκών, κάτι που θα βελτιώσει τις συνθήκες δραστηριοποίησης τους, ενώ αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση των εισοδημάτων τους. Οι πολίτες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα χώρο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για άθληση, ξεκούραση, εστίαση και αναψυχή, με αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο» είπε και σημείωσε πως «το έργο θα συμβάλει στην ανάδειξη και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής, με τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία του σπάνιας ομορφιάς φυσικού της περιβάλλοντος».
Το συγχρηματοδοτούμενο συνολικό κόστος ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση, με διάφορες πολιτικές και δράσεις, έχει στηρίξει με ιδιαίτερη ευαισθησία τον τομέα της Αλιείας και γενικότερα τις προοπτικές του τόπου για γαλάζια ανάπτυξη».
Ενδεικτικά ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσα 2014-2020 διατέθηκαν 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 53 εκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση των έργων που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακόμα έχει δρομολογηθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2023, η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αλιείας, ενός εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσω παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών».
Επίσης ανέφερε «μετά από κατάθεση νομοσχεδίου ψηφίστηκε ο περί Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, βάσει του οποίου οι υφιστάμενες άδειες παράκτιας αλιείας κατηγορίας Α’ και Β’ ανανεώνονται μέχρι το τέλος του 2023, για σκοπούς στήριξης των επαγγελματιών αλιέων κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμα άρχισαν οι διαδικασίες κατασκευής μιας νέας, σύγχρονης και ολοκληρωμένης συλλογικής λιμενικής υποδομής στο Πεντάκωμο, για εξυπηρέτηση της υδατοκαλλιέργειας, με εκτιμώμενη δαπάνη 25 εκατομμυρίων ευρώ».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι «ως παρακαταθήκη στην επόμενη Κυβέρνηση αφήνουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 54 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των όσων θα προϋπολογίζονται στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό. Το Πρόγραμμα αποτελεί το εργαλείο για την περαιτέρω αναβάθμιση των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και γενικότερα για στήριξη της γαλάζιας ανάπτυξης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι πέραν του υφιστάμενου έργου ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία δεκαετία η Πολιτεία έχει προχωρήσει στην υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι και η δημοσίευση και εφαρμογή για πρώτη φορά του Τοπικού Σχεδίου που αφορά το Δήμο Σωτήρας, την Κοινότητα Λιοπετρίου και άλλες Κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, είπε.
Αναφερόμενος στο Τοπικό Σχέδιο, είπε ότι «αποδίδει έμφαση στην ποιοτική βελτίωση των χωροθετικών πολιτικών για ανάπτυξη, ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες τάσεις πολεοδομικού προγραμματισμού και τις ανάγκες της αγοράς, διασφαλίζοντας τον αστικοαγροτικό χαρακτήρα των περιοχών, με έμφαση στη γεωργία / κτηνοτροφία, τη μεταποιητική δραστηριότητα, την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση εναλλακτικών ήπιων μορφών τουρισμού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε «τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Διευθυντές Τμημάτων και όλους όσοι είχαν εμπλοκή όχι μόνο στο να σχεδιαστεί αλλά και στο να βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου ανάπτυξης».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον μακαριστό Κυριάκο Τρισόκκα, Κοινοτάρχη Λιοπετρίου, ο οποίος όπως είπε «οραματίστηκε και μέσα από την ομόφωνη γνώμη και των κοινοτικών συμβούλων, με επιμονή, προσπάθησε να μεταφέρει το μήνυμα πως ήταν ένα έργο αιχμής που θα άλλαζε πραγματικά τη ζωή της περιοχής».
Είπε ακόμα ότι σε συνάντηση τους πριν το θάνατο του, του είχε αναφέρει πως το έργο δεν είχε αρχίσει ακόμα, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «να κάνω ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, παρενέβηκα όπου έπρεπε να παρέμβω με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε στάδιο προχωρημένης υλοποίησης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε στη σύζυγο του αείμνηστου Κοινοτάρχη Λιοπετρίου μια πλακέτα «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον Κυριάκο».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο τομέας της αλιείας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις γεγονός που υπαγορεύει σημαντικές αλλαγές, απαιτεί δράσεις που θα μεταβάλουν την πρόκληση σε ευκαιρία και επενδύσεις».
«Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και το Υπουργείο Γεωργίας μέσω του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στηρίζει έμπρακτα στον τομέα της αλιείας με αναπτυξιακά έργα όπως το αλιευτικό καταφύγιο Λιοπετρίου, έργα που στοχεύουν στην βελτίωση των αλιευτικών υποδομών και παράλληλα στηρίζει τους αλιείς με διάφορα σχέδια χορηγιών και άλλες δράσεις με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του τομέα» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα για υλοποίηση των στόχων μας που αφορούν στην βιώσιμη διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στη γαλάζια ανάπτυξη και στη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τις προσπάθειες μας να έχουν ήδη στεφθεί με επιτυχία»
Στο δικό του χαιρετισμό ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκος Κούνδουρος είπε πως «το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα» με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2023 και σκοπός του είναι μέσω της ετοιμασίας διαχειριστικού σχεδίου, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής».
Πρόσθεσε ότι «το έργο έχει χωριστεί σε δύο φάσεις και σήμερα θεμελιώνεται η πρώτη φάση έκτασης περίπου 100.000 m². Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου με τη δημιουργία κρηπιδωμάτων για 112 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών για την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αποθηκευτικοί χώροι και στέγαστρα, στεγασμένος χώρος διαλογής ψαριών, καρνάγιο, ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, στήριξη των οχθών, με όλες τις απαιτούμενες υποδομές παροχής ρεύματος, νερού και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και φωτισμού καθώς και χώρου στάθμευσης των αλιέων».
Επιπλέον συνέχισε «το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή περιπτέρου εισόδου, γραφείου διαχείρισης της περιοχής του πάρκου, Εκπαιδευτικού Κέντρου Αλιείας, πεζογέφυρα, ζεύξη του ποταμού, ανακατασκευή του οδικού δικτύου, κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατόδρομων, υπογειοποίηση και προσθήκη υπηρεσιών κοινής ωφελείας, χώροι στάθμευσης επισκεπτών και λεωφορείων, αστικός εξοπλισμός και εκτενής φύτευση και τοπιοτέχνηση του περιβάλλοντα χώρου».